Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Οι καλύτερες ταινίες του 2010

Εναν πλήρη κινηματογραφικό χάρτη για τη χρονιά που μας πέρασε αποτελεί το Αλμανάκ της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου «Κινηματογράφος 2010», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Ο σινεφίλ θα μπορέσει να βρει στις σελίδες του όλες τις λεπτομέρειες για τα Οσκαρ και άλλα βραβεία ή διακρίσεις, που οι ταινίες διεκδίκησαν και κέρδισαν σε εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, τον αριθμό των εισιτηρίων που έκοψαν στα ταμεία, αλλά και την ψηφοφορία των μελών της ΠΕΚΚ για την καλύτερη ελληνική και ξένη ταινία της χρονιάς. Αξίζει να τονιστεί ότι το Αλμανάκ συμπληρώνει φέτος τη δέκατη όγδοη έκδοσή του, ενώ η ΠΕΚΚ έχει ήδη 35 χρόνια ζωής.


Συγκεκριμένα, τα μέλη της ΠΕΚΚ ψηφίζουν τις δέκα καλύτερες ξένες και τις τρεις καλύτερες ελληνικές ταινίες του 2010 -εξαιρούνται οι επανεκδόσεις και οι ταινίες που προβλήθηκαν σε φεστιβάλ ή άλλες εκδηλώσεις. Υπενθυμίζεται, δε, ότι στο 51ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου δεν είχε προβεί στην απονομή βραβείου, καθώς, όπως είχε επισημάνει στην τελετή λήξης του, «τώρα που ο διεθνής χαρακτήρας του Φεστιβάλ έχει καθιερωθεί και αντί της αλλαγής του τρόπου (απονομής) τα κρατικά βραβεία απλώς δεν απονέμονται, με λύπη μας δεν προχωρούμε στη βράβευση της καλύτερης ελληνικής ταινίας για δύο λόγους, ειδικά φέτος:
α. Επειδή δε συμμετέχει στη γιορτή το σύνολο των ελληνικών ταινιών.
β. Επειδή στο προς ψήφιση νομοσχέδιο δε διασφαλίζονται η λειτουργία και η συνέχεια του ελληνικού τμήματος του Φεστιβάλ, αντίθετα επαφίενται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε καλλιτεχνικού διευθυντή». Συνεπώς, στην έκδοση του φετινού Αλμανάκ θα ανακοινωθούν ουσιαστικά και οι προτιμήσεις των κριτικών, όσον αφορά ελληνικές και ξένες ταινίες.

Οι διακρίσεις
Πρώτο ανάμεσα στις ελληνικές δημιουργίες αναδείχτηκε το φιλμ του Γιάννη Οικονομίδη «Μαχαιροβγάλτης», με 17 ψήφους, ενώ στην αντίστοιχη κατηγορία ξένης ταινίας το πολιτικό θρίλερ του Ρομάν Πολάνσκι «Αόρατος συγγραφέας», με 13 ψήφους. Η Αθηνά - Ραχήλ Τσαγκάρη κατόρθωσε να κερδίσει τη δεύτερη θέση με 14 ψήφους για το αναγνωρισμένο και σε φεστιβάλ του εξωτερικού «Attenberg», ενώ ο Σύλλας Τζουμέρκας κέρδισε μια θέση στην τριάδα με την ταινία του «Χώρα προέλευσης» και επτά ψήφους.
Είναι ενδιαφέρον το ότι η ψηφοφορία έχει τις εκπλήξεις της και δε «φέρνει» απαραιτήτως στην πρώτη θέση τις ταινίες που κυριάρχησαν, για παράδειγμα, στην απονομή των φετινών Οσκαρ. Ετσι, ενώ για παράδειγμα δε λείπει «Ο λόγος του βασιλιά» από τη δεκάδα, έχει λιγότερες ψήφους τόσο από τις αμερικανικές ταινίες που το ανταγωνίστηκαν, «Inception» και «Το νησί των καταραμένων», όσο και από ταινίες άλλων χωρών, όπως τα φιλμ «Μέλι» και «Ο θαυματοποιός».
Οι υπόλοιπες εννέα ξενόγλωσσες ταινίες, λοιπόν, σύμφωνα με τη σειρά που ψηφίστηκαν από τους κριτικούς είναι: «Αστυνομία, ταυτότητα» σε σκηνοθεσία Κορνέλιου Πορουμπόιου, «Μέλι» του Σεμίχ Καπλάνογλου, «Μια χρονιά ακόμα» σε σκηνοθεσία Μάικ Λι και «Το νησί των καταραμένων» του Μάρτιν Σκορσέζε, με δώδεκα ψήφους η καθεμία. Ακολουθούν το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Inception» του Κρίστοφερ Νόλαν με έντεκα ψήφους, το «Ενας άνδρας μόνος» του Τομ Φορντ και «Ο θαυματοποιός» του Σιλβέν Σομέ, με εννέα ψήφους, το «Γνήσιο αντίγραφο» του Αμπάς Κιαροστάμι, το «Προσκύνημα στη Λούρδη» της Τζέσικα Χάουσνερ, «Ο λόγος του βασιλιά» του Τομ Χούπερ, το «Ραντεβού στον αέρα» του Τζέισον Ράιτμαν και η «Ποίηση» του Λι Τσανγκ, με οκτώ ψήφους.

Ο τόμος συμπληρώνεται με περίπου τριακόσια στον αριθμό κείμενα για τις ελληνικές και ξένες ταινίες, αλλά και ρεπορτάζ απ’ όλα τα εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ.

http://www.agelioforos.gr