Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Επιτρέπονται οι κάμερες στα σχολεία!

Τη χρήση καμερών σε σχολικά συγκροτήματα μεγάλης έκτασης κατά τις ώρες λειτουργίας τους νομιμοποιεί...., κατ’ εξαίρεση, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπου δεν είναι πρακτικός ο έλεγχος των απομακρυσμένων εγκαταστάσεών τους. Με οδηγία που εξέδωσε, καταργεί προγενέστερη οδηγία του 2000 και ανάβει το πράσινο φως για την παρακολούθηση ιδιωτικών χώρων που είναι προσβάσιμοι στο κοινό, όπως γραφεία, τράπεζες, πολυκατοικίες, νοσοκομεία.

Γενικότερα, η Αρχή επισημαίνει στην οδηγία της ότι η λειτουργία των καμερών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή μόνον εάν ο σκοπός που επιδιώκεται με την τοποθέτηση της κάμερας δεν μπορεί να επιτευχθεί με ηπιότερα μέσα (προσωπικό ασφαλείας, συναγερμός κλπ) τα οποία είναι εξίσου αποτελεσματικά, αλλά λιγότερο επαχθή για τον άνθρωπο.

Οι βιντεοκασέτες από τις κάμερες μπορεί να φυλάσσονται μέχρι 15 ημέρες και μετά να καταστρέφονται, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορούν να φυλαχθούν μέχρι 30 ημέρες. Η μεταβίβαση δεδομένων που περιλαμβάνονται στις βιντεοκασέτες επιτρέπεται μόνο κατόπιν συγκατάθεσης του ενδιαφερομένου προσώπου. Η εγκατάσταση των καμερών πρέπει να γνωστοποιείται στην Αρχή, ενώ πρέπει να υπάρχουν πινακίδες σε εμφανές σημείο που να γνωστοποιούν στους πολίτες ότι πρόκειται να εισέλθουν σε χώρο που λειτουργεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης.

Πηγή: tvxs.gr