Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Τη Siemens κατηγορεί το Ιράν για το σαμποτάζ με το «σκουλήκι» Stuxnet

Για πρώτη φορά η Τεχεράνη κατηγορεί ανοιχτά τη γερμανική Siemens ότι συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού σκουληκιού Stuxnet, το οποίο μόλυνε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και επιχείρησε να τις σαμποτάρει.

«Οι έρευνές μας δείχνουν ότι ο πηγαίος κώδικας του Stuxnet προήλθε από την Αμερική και το σιωνιστικό καθεστώς» δήλωσε ο Γκολαμρέζα Τζαλάλι, επικεφαλής της ιρανικής πολιτοφυλακής.


Είπε ακόμα ότι η κυβέρνησή του θα κινηθεί νομικά κατά της Siemens, η οποία προμήθευσε τα συστήματα ελέγχου που μολύνθηκαν από τον κακόβουλο ιό.


Ο Τζαλάλι είναι ο πρώτος Ιρανός αξιωματούχος που κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, τους μεγαλύτερους εχθρούς της Τεχεράνης. Ωστόσο αρκετοί Δυτικοί ειδικοί, καθώς και τουλάχιστον δύο εταιρείες ασφάλειας υπολογιστών, είχαν εκτιμήσει ότι το Stuxnet δημιουργήθηκε από κάποια Δυτική κυβέρνηση.


Ορισμένοι μάλιστα χαρακτήρισαν το σκουλήκι «το πρώτο όπλο κυβερνοπολέμου».


Ο ρόλος της Siemens εστιάζεται στο σύστημα SCADA (σύστημα Ελέγχου Εποπτείας και Συλλογής Δεδομένων) που χτυπήθηκε από την κυβερνοεπίθεση. «Η εταιρεία Siemens πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη και να εξηγήσει πώς και γιατί παρείχε στους εχθρούς μας τις πληροφορίες για τους κώδικες του SCADA» είπε ο Τζαλάλι.


Η επίθεση «θα είχε προκαλέσει σοβαρές ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές αν δεν είχε αντιμετωπιστεί άμεσα» επισήμανε.


Λεπτομέρειες για τις συνέπειες της επίθεσης δεν έχουν γίνει γνωστές. Η Τεχεράνη παραδέχτηκε πάντως το Σεπτέμβριο ότι το σκουλήκι προσέβαλε συστήματα του πυρηνικού εργοστασίου του Μπουσέρ, του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της χώρας, βασισμένο σε ρωσική τεχνολογία. Δυτικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι η επίθεση δεν αποκλείεται να καθυστέρησαν τις εργασίες για την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης.


Αν επρόκειτο όντως για απόπειρα σαμποτάζ, ο κύριος στόχος ήταν πιθανότατα η εγκατάσταση της Νατάνζ, όπου το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο, προκαλώντας την αντίδραση της Δύσης που ανησυχεί για ενδεχόμενη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.


Όπως αναφέρει το Reuters, η αμερικανική δεξαμενή σκέψης ISIS (Ινστιτούτο για την Επιστήμη  και τη Διεθνή Ασφάλεια) εκτιμά ότι στα τέλη του 2009 το Stuxnet εξουδετέρωσε 1.000 από τις 9.000 φυγοκέντρους που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου.


Τον Ιανουάριο, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο NATO δήλωσε ότι το χτύπημα του Stuxnet στο Μπουσέρ θα μπορούσε να είχε προκαλέσει πυρηνική καταστροφή στην κλίμακα του Τσερνόμπιλ.

http://news.in.gr