Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Τα «πράσινα» δάνεια έγιναν περιζήτητα

Ιδιαίτερη ζήτηση παρουσιάζουν τα δάνεια που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των οικιών, όπως και αυτά για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.Λόγω της αυξημένης ζήτησης το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον παρατείνεται μέχρι τις 16 Μαΐου, και όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη η ανταπόκριση από τους καταναλωτές είναι μεγάλη, καθώς τα συγκεκριμένα δάνεια είναι χαμηλότοκα (ακόμα και άτοκα για τις χαμηλές εισοδηματικά τάξεις), ενώ παράλληλα «κερδίζουν» από την εξοικονόμηση ενέργειας. Και όπως είναι γνωστό, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αποφέρει στον ιδιώτη ετήσιο κέρδος μέχρι και 7.000 ευρώ, για διάστημα έως 25 χρόνια (από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ).

Ειδικότερα:
Η Εθνική Τράπεζα προφέρει το «Πράσινο Δάνειο» με κυμαινόμενο επιτόκιο 7,19% ύψους έως 30.000 ευρώ και διάρκειας μέχρι 7 χρόνια για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Το δάνειο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ταράτσες ή στέγες (έως 50.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 15 χρόνια) έχει κυμαινόμενο επιτόκιο euribor τριμήνου + περιθώριο 3,95%.
Η Alpha Bank προσφέρει δάνειο για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας ή την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με επιτόκιο 8,75% (ύψος δανείου έως 40.000 ευρώ με διάρκεια 7 χρόνια).
Η Eurobank χορηγεί το «Πράσινο Δάνειο Κατοικίας» για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών.
Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει τα καταναλωτικά δάνεια «Green» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με επιτόκιο 8,55% (έως 20.000 ευρώ).
Η Αγροτική Τράπεζα, που προσφέρει το δάνειο «Πράσινες Παρεμβάσεις» με επιτόκιο 6,4% για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, χρηματοδοτεί το 100% της επένδυσης με διάρκεια αποπληρωμής έως 20 χρόνια.
Αναβάθμιση
Η Marfin Egnatia Bank προσφέρει δάνειο ενεργειακής αναβάθμισης κυμαινόμενο βάσει του euribor τριμήνου + περιθώριο από 3,25%.
Η Εμπορική χορηγεί το καταναλωτικό δάνειο Home Ecoλογικό για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας (έως 30.000 ευρώ με διάρκεια μέχρι 10 χρόνια) με κυμαινόμενο επιτόκιο euribor τριμήνου + περιθώριο 6,5%, και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών το Solar Ecoλογικό με κυμαινόμενο επιτόκιο (euribor τριμήνου + περιθώριο από 3%), ύψους έως 60.000 ευρώ, με διάρκεια 25 χρόνια.
Επίσης, η Τράπεζα Κύπρου χρηματοδοτεί ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με το δάνειο «Eco Loans» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων (μέχρι το 100% της επένδυσης με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια).
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει το δάνειο «Ηλιακή ταράτσα» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
H Attica Bank χορηγεί το «Attica Οικοενέργεια» για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού με κυμαινόμενο επιτόκιο 7,25% (έως 45.000 ευρώ με διάρκεια 12 χρόνια) και η T Bank δάνειο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με κυμαινόμενο επιτόκιο euribor τριμήνου + περιθώριο από 4% (έως 50.000 ευρώ για 20 χρόνια).

http://www.ethnos.gr