Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ανήλικοι και νέοι τα θύματα των βεγγαλικών

Συγκλονίστηκε για ακόμα μία φορά φέτος το πανελλήνιο από τους θανάτους και τους ακρωτηριασμούς παιδιών και νέων ανθρώπων, εξαιτίας της εγκληματικής χρήσης των βεγγαλικών και της μη εφαρμογής της νομοθεσίας. 
Πριν από το Πάσχα το «Χαμόγελο του Παιδιού» έκανε λόγο για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων από τα βεγγαλικά. Μάταια όμως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Χαμόγελου», στην Ελλάδα, την περίοδο του Πάσχα, καταγράφεται το 69% των τραυματισμών από βεγγαλικά, ετησίως.
- Το 70% των ατυχημάτων αφορά παιδιά ηλικίας 10-14 ετών.
- Στο 90% των περιπτώσεων δεν υπάρχει επίβλεψη από ενήλικο.
- Το 80% των τραυματισμών οφείλονται σε έκρηξη κροτίδας, ενώ
- το 70% σημειώνενται σε δημόσιους χώρους.
Από έρευνα του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) αλλά και στοιχεία του Κέντρου Ερευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ) προκύπτει ότι το 48% των πιστών φοβούνται να πάνε πλέον στην εκκλησία λόγω της πιθανότητας να πάθουν ατύχημα από βεγγαλικά.
Τα... πυρομαχικά της Ανάστασης προέρχονται ως επί το πλείστον από εργαστήρια που βρίσκονται σε χώρες της Ασίας (Κίνα). Στην Ελλάδα φτάνουν μέσω Γερμανίας, Ιταλίας και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, κρυμμένα μέσα σε άλλα προϊόντα, καθώς το μέγεθός τους είναι μικρό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ' επανάληψη έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για την ποιότητα, τον τρόπο χρήσης, την ανομοιομορφία των νόμων στα διάφορα κράτη-μέλη για τα πυροτεχνήματα.
Η Οδηγία
Τον Μάιο του 2007 ψηφίστηκε Οδηγία 2007/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία πρέπει να έχει ενσωματωθεί στις εθνικές νομοθεσίες μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 και μέχρι τον Ιούλιο του 2013. Η Οδηγία απαιτεί τα πυροτεχνήματα να σχεδιάζονται, να παράγονται και να διακινούνται με βάση συγκεκριμένα πρότυπα ασφάλειας, ίδια σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και να ελέγχονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Τυποποίηση(CEN).
Τα αυτοσχέδια πυροτεχνήματα -προειδοποιεί- που προκαλούν θύματα κάθε Πάσχα στην Ελλάδα δεν καλύπτονται από την Οδηγία. Δίνει στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να θέσουν τις δικές τους προϋποθέσεις.
Τέλος, σύμφωνα με την Οδηγία, ο παραγωγός θα ευθύνεται για την ασφάλεια των πυροτεχνημάτων. Οι τύποι και οι κατηγορίες έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένα όρια ηλικίας. Οταν κάποιος καταναλωτής είναι κάτω από τα όρια αυτά, δεν μπορεί να αγοράσει το συγκεκριμένο πυροτεχνούργημα. Το ζητούμενο είναι, στην Ελλάδα του 2011 λόγω άγνοιας, ωχαδερφισμού και κέρδους εφαρμόζεται; 

http://www.enet.gr