Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Διάγγελμα Ομπάμα για τον θάνατο του Μπιν Λάντεν (video)


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο ηγέτης της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε... επιχείρηση «υπό την ηγεσία» των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πακιστάν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως δέκα χρόνια προσπαθειών δικαιώνονται, επισημαίνοντας ότι ο αμερικανικός λαός έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει.


Έδωσε εύσημα στον αμερικανικό στρατό και στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας για την μεγάλη αυτή επιτυχία.


Την ικανοποίησή της για το θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν εκφράζει η διεθνής κοινότητα, τονίζοντας παράλληλα ότι o αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί.

Η Ρωσία, ως ένας από τους πρώτους στόχους της διεθνούς τρομοκρατίας, καλωσορίζει τη δολοφονία του Οσάμπα Μπιν Λάντεν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.


Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μια μεγάλη ανακούφιση για όλον τον κόσμο, εκτίμησε από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.


Για σημαντικό γεγονός στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, χαιρετίζοντας την επιμονή των ΗΠΑ για τον εντοπισμό και την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, και εκτιμώντας πως αποδόθηκε δικαιοσύνη.


Ως «νίκη για όλες τις δημοκρατίες που αγωνίζονται εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας», χαρακτήρισε τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.


Για αποφασιστικό χτύπημα των ΗΠΑ κατά της Αλ Κάιντα έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εκφράζοντας ανακούφιση για το τέλος του Μπιν Λάντεν. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν αποτελεί μια «καλή είδηση για όλους όσοι σκέφτονται ελεύθερα και είναι υπέρ της ειρήνης στρον κόσμο».


Για «νίκη του καλού ενάντια στο κακό και της δικαιοσύνης ενάντια στην ωμότητα» μίλησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. Πρόκειται, είπε, για μια μεγάλη νίκη των ΗΠΑ και όλης της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα κατά της αλ-Κάιντα και της τρομοκρατίας και εξήρε «την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ στις προσπάθειες εντοπισμού του υπεύθυνου για το πιο τραγικό γεγονός από τις αρχές του αιώνα».


Με τη σειρά του Ιταλός υπουργός Άμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα σημείωσε πως ο θάνατος του Μπιν Λάντεν αποτελεί «προειδοποίηση προς όλους τους τρομοκράτες», αλλά επίσης «συμβολική πράξη που δείχνει ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν είναι ανώφελος, μάταιος».


Στην Αυστραλία, η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν παρά το θάνατο του Μπιν Λάντεν. «Η Αλ-Κάιντα επλήγη σήμερα, αλλά δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί», ξεκαθάρισε η Γκίλαρντ.


Την ικανοποίησή της για το θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα εξέφρασε επίσης, μία από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, το Συμβούλιο για τις αμερικανο-ισλαμικές σχέσεις (CAIR), η οποία εκτιμά ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πλέον απειλή.


Την ικανοποίησή της για το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν εξέφρασε και η ισραηλινή κυβέρνηση: «Το κράτος του Ισραήλ συμμερίζεται τη χαρά του αμερικανικού λαού μετά την εξόντωση του μπιν Λάντεν», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Ο πρωθυπουργός -συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση- συνεχάρη τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη νίκη αυτή της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και των κοινών αξιών των δημοκρατικών χωρών που μάχονται κατά της τρομοκρατίας».


Στο Αφγανιστάν ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι κάλεσε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες λέγοντας πως οι Ταλιμπάν πρέπει να πάρουν ένα μάθημα από το θάνατο του επικεφαλής της Αλ Κάιντα. Στο άκουσμα του θανάτου του Μπιν Λάντεν, ο Αφγανός πρόεδρος έκανε λόγο για θετική και σημαντική είδηση.


Στό ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Κενυάτη πρωθυπουργού που ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και το Πακιστάν για το θάνατο του Μπιν Λάντεν: «Οι Κενυάτες είναι χαρούμενοι και ευχαριστούν τον αμερικανικό και τον πακιστανικό λαό που κατάφεραν να σκοτώσουν τον Οσάμα», δήλωσε ο Ραΐλα Οντίνγκα.


Στην Καμπούλ, ο πρώην πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, δήλωσε ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δεν θα επηρεάσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, γιατί είναι ένας αγώνας «υπό τους Αφγανούς».


 

[via]