Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Διαφθορά και νεοπλουτισμός ανεβάζουν τις τιμές στη Μόσχα

Μία επίσκεψη στη Μόσχα είναι για πολλούς μία άσχημη έκπληξη, καθώς σε πολλές υπηρεσίες είναι πιο ακριβή ακόμη και από το Λονδίνο. 
Ακόμη και η τιμή του καφέ είναι πολλές φορές απαγορευτική, ακόμη και για τους πιο ανοιχτοχέρηδες Ευρωπαίους. Ένα καπουτσίνο σε πολλά καφέ του κέντρου, αλλά και σε προάστια της Μόσχας μπορεί να ξεπεράσει και τα 6 ευρώ.
Η τιμή του καφέ είναι απλά ενδεικτική για το κόστος πολλών υπηρεσιών και αγαθών που είναι αδικαιολόγητα ακριβά στη ρωσική πρωτεύουσα. Δύο είναι οι βασικέ αιτίες γι' αυτό το φαινόμενο, όπως επισημαίνει η αναλύτρια αγροτικών θεμάτων, Ουλιάνα Λένυαλκσαγια από το ινστιτούτο Renaissance Capital της Μόσχας.
Τόσο η ρωσική πρωτεύουσα, όσο και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, η Αγία Πετρούπολη είναι συγκεκριμένες αγορές, καθώς διαθέτουν μία μικρή κοινωνική κατηγορία στρώμα ανθρώπων που ζουν σε αυτά τα αστικά κέντρα και επιδιώκουν την κοινωνική καταξίωση μέσω της επίδειξης, ενώ δεν διστάζουν να πληρώσουν ακριβά γι' αυτό. Επιπλέον, η κ. Λένυαλκσαγια προσθέτει πως τα ενοίκια επιχειρηματικών χώρων στο κέντρο της Μόσχας είναι πολύ υψηλά, κάτι που ανεβάζει τις τιμές στα ψώνια, αλλά και το κόστος μίας εξόδου για φαγητό ή ποτό.
Ο παράγοντας «ακίνητα»
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης υπολογίζει ότι οι τιμές των αστικών και εμπορικών ακινήτων θα μπορούσαν να είναι 60% πιο χαμηλά, εάν δεν υπήρχε η αναποτελεσματική γραφειοκρατία και η διαφθορά.
Όσον αφορά την υπόλοιπη Ρωσία, το πανεπιστήμιο υπολογίζει ότι τα προβληματικά θεσμικά όργανα είναι υπεύθυνα για την υπεραξία του 30% στις τιμές των ακινήτων, του 15% του κόστους των αγαθών λιανικής και του 10% στην τιμή των υπηρεσιών στις επικοινωνίες.
Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές του χρόνου το ινστιτούτο εστιάζει στα προβλήματα της γραφειοκρατίας, τη δωροδοκίας και της «νομιμοποιημένης διαφθοράς».
Ο παράγοντας διαφθορά
Ένας ακόμη παράγοντας που οδηγεί τις τιμές στα ύψη είναι ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός που υπάρχει, εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Το πρόγραμμα The Doing Business Project που μετράει τις ρυθμίσεις στο εμπόριο και την εφαρμοργή τους σε 183 οικονομίες, κατατάσσει τη Ρωσία στην 123η θέση, πολύ πίσω από την Κίνα (79η θέση), στο ίδιο όμως επίπεδο με τις άλλες δύο αναδυόμενες οικονομίες Βραζιλία (127η θέση) και Ινδία (134η θέση). Ωστόσο, η Ρωσία παίρνει πολύ κακή βαθμολογία όσον αφορά την απόκτηση κατασκευαστικής άδειας, όπου κατατάσσεται στην προτελευταία θέση, την 182η ανάμεσα σε όλες τις χώρες. Η Βραζιλία καταλαμβάνει στην 112η θέση.
Η Βραζιλία παίρνει καλύτερη βαθμολογία από τη Ρωσία στην καταπολέμηση της διαφθοράς σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση Transparency International, καθώς βρίσκεται στην 69η θέση με τη Ρωσία να καταλαμβάνει την 154η θέση.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται για έναν ακόμη λόγο. Ο τιμάριθμος προσαρμόζεται με βάσει τις πληθωριστικέ τιμές του παρελθόντος. Παράλληλα, μισθοί και συντάξεις αυξάνονται κάθε χρόνο με βάσει τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους και το ποσοστό ανάπτυξης της οικονομίας που σημείωνε η χώρα δύο χρόνια νωρίτερα.

www.kathimerini.gr