Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Χρήστης του Twitter κάλυψε «χωρίς να το ξέρει» την επέμβαση κατά του Μπιν Λάντεν

Όπως έχει συμβεί και με άλλα σημαντικά γεγονότα, οι πρώτες αναφορές για την επέμβαση κατά του Μπιν Λάντεν και η είδηση του θανάτου του πρωτοεμφανίστηκαν στο Twitter. Η αρχή έγινε όταν ένας κάτοικος του Αμποταμπάντ έγραψε στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης ότι άκουσε ελικόπτερα και εκρήξεις στη γειτονιά του.

Μερικές ώρες αργότερα, όταν ο θάνατος του ηγέτη της Αλ Κάιντα επιβεβαιώθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο 33χρονος Σοχάιμπ Άταρ, προγραμματιστής στο επάγγελμα, είχε τελικά συνειδητοποιήσει: «Ωχ, είμαι ο τύπος που κάλυψε ζωντανά την επέμβαση κατά του Οσάμα χωρίς να το γνωρίζει».


Τα μηνύματα του Άταρ στο Twitter προσέλκυσαν 14.000 «οπαδούς» και ο νεαρός προγραμματιστής σταμάτησε τελικά να απαντά στα ερωτήματα και στις εκκλήσεις των δημοσιογράφων για συνεντεύξεις.


Η αρχή έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, όταν ο Άταρ έγραψε στο λογαριασμό του, τον οποίο διατηρεί με το ψευδώνυμο «ReallyVirtual»: «Ελικόπτερο αιωρείται πάνω από το Αμποταμπάντ στη 1 π.μ. (ασυνήθιστο συμβάν)».


Λίγο αργότερα, συνέχισε: «Ένα μεγάλο παράθυρο ταρακουνιέται από ένα μεγάλο μπαμ [...] Ελπίζω ότι δεν είναι η αρχή κάτι άσχημου».


«Οι λίγοι άνθρωποι που βρίσκονται online αυτή την ώρα λένε ότι ένα από τα ελικόπτερα δεν είναι πακιστανικό». Λίγο αργότερα ανέφερε ότι ένα αεροσκάφος είχε καταπέσει· δύο άλλα κατέφθασαν αμέσως στην περιοχή· ίσως ήταν ατύχημα σε στρατιωτική άσκηση· κάποιος είχε σκοτωθεί· ο στρατός απέκλεισε τη γειτονιά και ξεκίνησε έρευνα από σπίτι σε σπίτι.


Πέρασαν επτά ώρες μέχρι να συνειδητοποιήσει ο Άταρ τι μπορεί να είχε συμβεί: «Πιστεύω ότι η συντριβή του ελικοπτέρου στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν και η έκτακτη ανακοίνωση του Προέδρου Ομπάμα συνδέονται» έγραψε.


Στο Twitter εμφανίστηκε πάντως και η πρώτη άμεση αναφορά στην εξουδετέρωση του μεγάλου εχθρού των ΗΠΑ. Ο Κιθ Έρμπαν, ο οποίος αναφέρει στο προφίλ του ότι είναι προσωπάρχης του Ντόναλντ Ράμσφελντ, πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, έγραψε:


«Λοιπόν, κάποιο αξιόπιστο πρόσωπο που λέει ότι σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν». Το μήνυμα δημοσιεύτηκε περίπου μία ώρα πριν από την ιστορική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.


http://news.in.gr