Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας

Τουλάχιστον 17 πολίτες τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας. Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νικαίας νοσηλεύεται διαδηλωτής με πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.



Ένας διαδηλωτής δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι θεράποντες ιατροί του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, η κατάσταση του 31χρονου παραμένει κρίσιμη και επισήμαναν ότι αν δεν είχαν επέμβει έγκαιρα, ο τραυματισμένος θα ήταν τώρα νεκρός ή κλινικά νεκρός.


Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε ο διαδηλωτής, παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Έρευνα για το περιστατικό διενεργείται από την ασφάλεια, υπό την εποπτεία εισαγγελέα, μετά τις μαρτυρίες ότι χτυπήθηκε από κλομπ.


Στην Σταδίου, στο ύψος του αριθμού 10, σημείο από το οποίο μεταφέρθηκε ο τραυματίας δεν έχουν αναφερθεί επεισόδια. Ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας που έχει καταθέσει, είναι ο άνθρωπος που είδε τον τραυματία πεσμένο στο πεζοδρόμιο της Σταδίου. Όπως ανέφερε, μαζί του ήταν μια κοπέλα η οποία είπε (στον μάρτυρα) ότι είχε χτυπηθεί από αστυνομικούς στην Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια όμως η συγκεκριμένη κοπέλα εξαφανίστηκε.


Οι γιατροί διέγνωσαν επισκληρίδιο αιμάτωμα και ο 31χρονος εισήχθη στο χειρουργείο. Κρίσιμα ωστόσο παραμένουν τα επόμενα 24ωρα για την υγεία του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του Κρατικού Νίκαιας διεκομίσθη σε «προθανάτιο κατάσταση».


ΕΛΑΣ: Έρευνα σε βάθος
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισε τη διενέργεια έρευνας με στόχο να εξακριβωθεί εάν αστυνομικοί φέρουν ευθύνη για τον τραυματισμό του 31χρόνου. Σε ανακοίνωση τονίζει:

''Αμέσως μετά την ενημέρωση για τη διακομιδή σοβαρά τραυματισμένου ιδιώτη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, διατάχθηκε η διενέργεια έρευνας σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης Αστυνομικών.

Η έρευνα διεξάγεται υπό την εποπτεία αρμοδίου Εισαγγελικού Λειτουργού.


Στο Νοσοκομείο μετέβησαν ανώτατοι Αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής συνοδευόμενοι από Εισαγγελέα. Στην έρευνα συμμετέχει και Ιατροδικαστής της αντίστοιχης Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.


Αντίστοιχες έρευνες, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, ενεργούνται και σε όσα Νοσοκομεία αναφέρθηκαν τραυματισμοί ιδιωτών''

Ένταση σημειώθηκε στο Γενικό Kρατικό Νίκαιας, όταν ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στο γραφείο του Διοικητή του νοσοκομείου θέλοντας να ενημερωθούν για την κατάσταση υγείας του 31χρονου. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν οι αστυνομικοί. Τραυματίστηκε ο Ταξίαρχος Σοφιός.
Στο νοσοκομείο έσπευσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ηρώ Διώτη.

Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν πορείες συμπαράστασης σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής σχετικά με τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων, «Προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στον υαλοπίνακα ενός καταστήματος και σε τρία οχήματα. Προσήχθησαν τριάντα άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν δώδεκα για διάφορα αδικήματα (ρίψη μολότοφ, χρήση σιδηρογροθιών, απρόκλητες σωματικές βλάβες). Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν δεκαπέντε Αστυνομικοί».


Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη και μία γυναίκα διαδηλωτής χωρίς να έχει ωστόσο σοβαρά τραύματα. Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας έχουν μεταφερθεί ακόμη περίπου 30 τραυματίες. Στο σημείο έχουν μεταβεί ιατροδικαστής, ο αρμόδιος εισαγγελέας και κλιμάκιο ανώτερων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, ώστε να διερευνήσουν τις συνθήκες των τραυματισμών. Ανάμεσα στους τραυματίες των επεισοδίων που σημειώθηκαν και δύο αστυνομικοί.


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες σε προγραμματισμένη σύνοδο. Ταραχές σημειώθηκαν και στην οδό Αχαρνών , στο ύψος της πλατείας Βικτωρίας, μεταξύ μελών ακροδεξιών οργανώσεων και αναρχικών.

Ένταση επικράτησε το απόγευμα γύρω από το Πολυτεχνείο στην οδό Στουρνάρη. Αντιεξουσιαστές πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα σε άνδρες των ΜΑΤ. Στην περιοχή των Εξαρχείων οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών. Η αστυνομία απάντησε με ρίψεις δακρυγόνων.

Το χρονικό
Το πρωί εκτεταμένα επεισόδια στην πορεία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην οδό Πανεπιστημίου μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών με τους αντιεξουσιαστές να απαντούν με μολότοφ. Επεισόδια όμως σημειώθηκαν και έξω από τη Βουλή με τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να απωθήσουν διαδηλωτές οι οποίοι πετούσαν αντικείμενα στους άνδρες των ΜΑΤ.


Επίσης μπλόκο είχε στηθεί στη Γ' Σεπτεμβρίου στο ύψος της Ηπείρου, όπου δολοφονήθηκε χτες ο 44χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών από ληστές, κάτοικοι της περιοχής.


Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε ειρηνικά από το Πεδίον του Άρεως στις 11 το πρωί ενώ εκείνη του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια.


Αναφορά και στα ξένα ΜΜΕ
To CNN και το Aljazeera με εκτενή ρεπορτάζ αναφέρθηκαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας.


Οι ξένοι δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για μεγάλη συμμετοχή πολιτών στις διαδηλώσεις, για εκτεταμένη χρήση βίας από τους αστυνομικούς, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στους διαδηλωτές που τραυματίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.
http://www.skai.gr