Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ο φόβος μεταναστών και ηλικιωμένων «κλείνει» την πόρτα στους απογραφείς

Ο φόβος των μεταναστών και των ηλικιωμένων, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι δύσκολα ανοίγουν την πόρτα τους στους απογραφείς είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί κατά την πρώτη εβδομάδα της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2011.

Αρκετοί απογραφείς χρειάζεται να καταβάλλουν αρκετή προσπάθεια και να επιμείνουν προκειμένου να πείσουν τους μετανάστες που ζουν στην Αθήνα ότι αυτές τις μέρες γίνεται η απογραφή στην Ελλάδα και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως αναφέρουν «
Τα Νέα».

Φόβος και δισταγµός υπάρχει ακόµη και από τους νόµιµους µετανάστες που έχουν χαρτιά, αναφέρουν απογραφείς.


«Σε µία πόλη όπως η Αθήνα στην οποία δεν ζουν µόνο Έλληνες θα έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν και οι υπόλοιποι πολίτες» λέει η τοµεάρχης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σε περιοχή του κέντρου της Αθήνας, Γεωργία Αλεξανδρή, θέλοντας να τονίσει ότι οι µετανάστες δεν έχουν ενηµερωθεί επαρκώς.


Ακόµη ένα πρόβληµα που αντιµετωπίζουν οι απογραφείς σε σχέση µε τους µετανάστες είναι ότι το ερωτηµατολόγιο είναι µόνο στα ελληνικά. Μέχρι στιγµής πάντως οι ξένοι – όταν πείθονται να συµµετάσχουν στη διαδικασία– αποδεικνύονται πολύ συνεργάσιµοι.


«Πονοκέφαλο» για πολλούς δημάρχους αποτελεί και η απόφαση πολλών κατοίκων να απογραφούν στα χωριά τους ή σε άλλες περιοχές και όχι στη μόνιμη κατοικία τους.

http://news.in.gr