Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Σε οικονομικό αδιέξοδο 13 ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει 13 ιδρύματα στη Θεσσαλονίκη, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων που αποτρέπουν την ομαλή χρηματοδότησή τους μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση.
«Δεν έχουν καν αποσταλεί χρήματα από το Υπουργείο Υγείας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα κοινωνικής μέριμνας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ευτέρπη Βασιλειάδου, προσθέτοντας ότι στις συνομιλίες της με το υπουργείο τη διαβεβαίωσαν ότι χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν γνωρίζουν με ποια διαδικασία θα αποσταλούν. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός των ιδρυμάτων αλλά και των προνοιακών επιδομάτων καλύπτονταν από χρήματα που εκταμιεύονταν από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, νυν περιφέρεια αλλά, μετά τον «Καλλικράτη», η δικαιοδοσία μεταφέρθηκε στον δήμο.

«Δεν υπάρχει όμως καμία ερμηνευτική του ''Καλλικράτη'', προκειμένου να γνωρίζουμε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για να ξεμπλοκάρουμε το θέμα, με αποτέλεσμα η λειτουργία των ιδρυμάτων να επαφίεται στην καλή διάθεση διαφόρων χορηγών» υπογραμμίζει η κα Βασιλειάδου.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα», που εμφανίζει πλέον σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, εξαιτίας ελλιπούς χρηματοδότησης.


«Το πετρέλαιο για τη θέρμανση αυτούς τους μήνες το πλήρωσαν τα σχολεία Πανοράματος και ευτυχώς που ακόμα δεν μπαίνει θέμα φαγητού» λέει η πρόεδρος του ιδρύματος, Νίκη Κεραμοπούλου. Στη «Μέλισσα» φιλοξενούνται σήμερα, μετά από εισαγγελική εντολή, 29 παιδιά και απασχολούνται 14 άτομα, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των εθελοντών. Το πρόβλημα επιτείνεται και από το γεγονός ότι η επιχορήγηση που πήρε πέρυσι το ίδρυμα ήταν κατά 32.000 ευρώ μειωμένη, σε σύγκριση με άλλες χρονιές ενώ, αν και το ίδρυμα έχει ακίνητη περιουσία, εντούτοις η εκμετάλλευσή της δεν επαρκεί, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.


«Πρόκειται για το μόνο ίδρυμα με καθαρά προνοιακό χαρακτήρα, όπου φιλοξενούνται κορίτσια που προέρχονται από δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον» εξηγεί η κα Κεραμοπούλου, κάνοντας έκκληση για άμεση αποκατάσταση της ροής χρηματοδότησης. 


zougla.gr