Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Αποφασισμένος ο Καντάφι να καταπνίξει την εξέγερση

Η Επιτροπή του Λιβυκού Λαού για τη Γενική Ασφάλεια κάλεσε την Πέμπτη τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα τους και προσέφερε αμοιβές σε όσους δώσουν πληροφορίες για τους ηγέτες της εξέγερσης, σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση.
"Όποιος παραδώσει το όπλο του και δείξει μεταμέλεια θα εξαιρεθεί από δικαστικές διώξεις. Η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συνεργασθούν και να δώσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της νεολαίας, τούς προμήθευσαν με όπλα, χρήματα, τοξικές ουσίες και παραισθησιογόνα χάπια".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, όποιος συνεργαστεί θα λάβει αμοιβή.

Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι έχει κατά τα φαινόμενα απωλέσει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών του ανατολικού τμήματος της χώρας, πλούσιων σε πετρέλαιο, αλλά παραμένει αποφασισμένος να καταπνίξει την εξέγερση με οποιοδήποτε κόστος, σε πείσμα της κατακραυγής της διεθνούς κοινότητας, η οποία ετοιμάζει μαζική έξοδο ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη, στις 15 Φεβρουαρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράσθηκε δημοσίως καταγγέλλοντας ως "σκανδαλώδες" το λουτρό αίματος στη Λιβύη και δήλωσε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την διαρκή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε "της βαθειά του ανησυχία" και ζήτησε την ανάληψη διεθνούς δράσης. "Είναι επιτακτικό η διεθνής κοινότητας να διατηρήσει την ενότητά της και να αντιδράσει συντονισμένα για τη διασφάλιση μία ταχείας και ειρηνικής μετάβασης", είπε.

Από την πλευρά της η Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) δεσμεύθηκε "να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει" τους εξεγερμένους, αφού ο αγώνας τους "είναι αγώνας κάθε μουσουλμάνου που αγαπά τον Αλλαχ και τον προφήτη του", αναφέρεται σε μήνυμα της οργάνωσης, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστότοπων (SITE).

Έπειτα από διστακτική στάση πολλών ημερών, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν ότι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι, το οποίο βρίσκεται όλο και περισσότερο απομονωμένο, αφού εγκαταλείφθηκε από τους άραβες εταίρους του και πολλούς λίβυους διπλωμάτες στο εξωτερικό.

skai.gr