Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Παράνομες κρατικές ενισχύσεις από την "Ελληνικός Χρυσός"

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την ελληνική μεταλλευτική εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός", που εκμεταλλεύεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, να επιστρέψει παράνομες κρατικές ενισχύσεις της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, η οποία κινήθηκε το Δεκέμβριο του 2008, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους, και ότι, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της EE περί κρατικών ενισχύσεων.
Με το ύψος της επιδότησης να υπολογίζεται σε 14 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από το δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατομμύρια ευρώ συν τους τόκους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από έρευνα που κινήθηκε το Δεκέμβριο του 2008 έπειτα από καταγγελία τον Ιούλιο του 2007, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατομμυρίων ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην "Ελληνική Χρυσός" ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας.
Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή, ενώ η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών.
Μετά από έκθεση για την "Ελληνική Χρυσός" που εκπονήθηκε λίγο μετά την πώληση, η αξία των μεταλλείων υπολογίστηκε σε 25 εκατομμύρια ευρώ και οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατομμύρια ευρώ.
Βάσει αυτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η εταιρεία έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση που η χώρα οφείλει να ανακτήσει μαζί με τους τόκους.
Η Ελληνική Χρυσός επί του παρόντος ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields. Η διοίκηση του Ελλάκτωρ, που διαθέτει το 5%, φέρεται αποφασισμένη να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της απόφασης της Κομισιόν.

news247.gr