Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει από το 2009 παρέμβαση του ΔΝΤ

Τον Δεκέμβριο του 2009, δύο μόλις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός Γιωργος Παπανδρέου είχε ζητήσει παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αν και δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο...
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», την αποκάλυψη αυτή κάνει ο επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+, που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα. Μάλιστα, ο Στρος Καν υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον επικεφαλής του ΔΝΤ, απάντησε στον έλληλα πρωθυπουργό ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους Ευρωπαίους ομόλογους του στη Συνοδό Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, και εισέπραξε την κατηγορηματική τους άρνηση, όπως είχε προβλέψει ο επικεφαλής του Νομισματικού Ταμείου.

Ερωτώμενο από την εφημερίδα το ΔΝΤ απάντησε ότι δεν σχολιάζει προσωπικές συζητήσεις του επικεφαλής του.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με την Άγκελα Μερκελ στο Βερολίνο την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Φινλανδία.

Επίσης, το Κατάρ επισκέπτεται τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

Απάντηση Γ. Πεταλωτή

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας το οποίο αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές του 2009, αφού η Ν.Δ. το απέκρυπτε επιμελώς.

Με λεπτούς χειρισμούς, με ψυχραιμία και περίσσια αποφασιστικότητα, καταφέραμε σε εποχές πολύ δύσκολες για τη χώρα μας, να δημιουργηθεί η γνωστή λύση του τριμερούς μηχανισμού δανεισμού και στήριξης μας και η υπαγωγή μας σε αυτόν.

Αυτό που σήμερα είναι το ζητούμενο για την Ευρώπη, δηλαδή η δημιουργία ενός μόνιμου παρόμοιου μηχανισμού, εμείς το κατορθώσαμε, επιχειρώντας σ’ ένα εξαιρετικά δύσκολο κλίμα αναξιοπιστίας για τη χώρα μας, έτσι όπως την παρέδωσε η Ν.Δ. και φθάσαμε σήμερα, απαλλαγμένοι από τις προσωρινές δανειακές μας ανάγκες, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Η πορεία αυτή ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη ήταν. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συμπυκνωμένης κατανόησης από τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή μας».

Στο μεταξύ, το ντοκιμαντέρ του Canal+ αναμένεται να ταράξει το πολιτικό σκηνικό και στη Γαλλία, καθώς ο κ. Στρος-Καν προχωρεί σε αποκαλύψεις και για τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενόψει προεδρικών εκλογών.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ προβάλλει ως ο ισχυρότερος αντίπαλος του κ. Σαρκοζί και όπως τονίζει η Καθημερινή, φέρεται να σχεδιάζει την επιστροφή στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας μέσω… Ελλάδας, δρέποντας τις δάφνες της διάσωσης των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.

skai.gr