Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Λιβύη: Εκτός ελέγχου ο εμφύλιος

Με… νύχια και με δόντια προσπαθεί να κρατήσει ο Μουαμάρ Καντάφι υπό τον έλεγχό του την Τρίπολη και τη δυτική Λιβύη, καθώς μεγάλες ανατολικές εκτάσεις της χώρας έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, με τις ένοπλες δυνάμεις είτε να τρέπονται σε φυγή είτε να τάσσονται στο πλευρό των διαδηλωτών.
Για περισσότερους από 1000 νεκρούς κάνουν λόγο πληροφορίες που είναι αδύνατο να διασταυρωθούν, ενώ κάποιες άλλες ανεβάζουν τον αριθμό σε 10.000. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η φυγή χιλιάδων ξένων πολιτών με πλοία και αεροσκάφη που αποστέλλουν οι κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.
Η διεθνής κοινότητα προσανατολίζεται στην απομάκρυνσή του Καντάφι, ενώ ολοένα περισσότερες περιοχές ξεγλιστρούν από τη σφαίρα επιρροής του.
Οι περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αναστείλει ή διακόψει οριστικά τις δραστηριότητές τους στη χώρα. Η έκρυθμη κατάσταση οδήγησε την τιμή του αργού πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των δύο ετών.
Οι ομάδες αντίστασης έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Misurata, που βρίσκεται πιο κοντά στην Τρίπολη από οποιαδήποτε άλλη από τις πόλεις του ανατολικού τμήματος της χώρας, όπου η αντίσταση στο καθεστώς είναι πιο ισχυρή. Πιο ανατολικά ακόμη, στην πόλη της Baida, τα ίχνη του καθεστώτος έχουν εξαλειφθεί.
Οι νεκροί
Ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Μουαμάρ Καντάφι, Νούρι Ελ-Μισμάρι δήλωσε χθες Τετάρτη ότι τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δέκα ημέρες στη Λιβύη, οι 600 από αυτούς στην Τρίπολη.
Η εξέγερση προκάλεσε “περισσότερους από χίλιους νεκρούς στη Λιβύη”, τόνισε ο Ελ-Μισμάρι, ο οποίος από το φθινόπωρο βρίσκεται στη Γαλλία, για λόγους υγείας, και του οποίου οι λιβυκές αρχές ζητούν την έκδοση στην Τρίπολη.
“Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οι Λίβυοι δεν θα σταματήσουν. Ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται κοντά στο τέλος. Έχει χάσει τα πάντα. Η ομιλία του την Τρίτη ήταν η ομιλία κάποιου που έχει χάσει. Είναι μόνος του”, επισήμανε ο Ελ-Μισμάρι και πρόσθεσε πως στην διάρκεια της ομιλίας αυτής ο Καντάφι φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και ειδικό προστατευτικό για το κεφάλι.
«Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει ούτε το 5% της χώρας στο πλευρό του. Κοντά του έχει μόνο την κλίκα του, τα μέλη της οποίας δεν πολεμούν για εκείνον αλλά για τους εαυτούς τους», είπε χαρακτηριστικά.
Μισθοφόροι
“Υπάρχουν μισθοφόροι. Είναι έτοιμοι να σκοτώσουν κόσμο. Πυροβολούν στα τυφλά. Η Πολεμική Αεροπορία δεν ήθελε να βομβαρδίσει πολίτες”, συμπλήρωσε.
“Θα πέσει. Θα ήταν τυχερός αν σκοτωνόταν, αλλιώς ο κόσμος θα θελήσει να τον δικάσει όπως τον Σαντάμ Χουσέιν”, εκτίμησε ο Ελ-Μισμάρι, ο οποίος δήλωσε πως τρία από τα παιδιά του και οκτώ εγγόνια του βρίσκονται στη Λιβύη.
Ομπάμα-Σαρκοζί
Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του εξετάζει τη λήξη όλων των αναγκαίων μέτρων για να σταματήσει το λουτρό αίματος και η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, αφήνοντας ανοιχτές όλες τις ερμηνείες. Λίγο νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, είχε δηλώσει θα ζητήσει από την ΕΕ την άμεση επιβολή κυρώσεων στη Λιβύη.
Η Βεγγάζη, το προπύργιο της εξέγερσης και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης,  είναι η πρώτη απελευθερωμένη πόλη της χώρας και βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των εξεγερμένων, όπως επίσης και οι πόλεις Αζνταμπίγια, Μιζουράτα, Σαμπράτα και Ζαουίγια, με την τελευταία μόλις 50 χλμ από την Τρίπολη.
Υιός Καντάφι: «Όλα είναι φυσιολογικα»
Νέες δηλώσεις έκανε το βράδυ της Τετάρτης ο γιος του συνταγματάρχη Καντάφι, Σαίφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος τόνισε πως όλα είναι «φυσιολογικά».
«Τα λιμάνια, τα σχολεία και τα αεροδρόμια είναι όλα ανοιχτά» είπε. «Το πρόβλημα βρίσκεται στις ανατολικές περιοχές. Η ζωή είναι φυσιολογική. Αδέλφια, οι Λίβυοι πρέπει να ενωθούν σε αυτή την εθνική μάχη», κατέληξε.
Εξέγερση
Αυτόπτης μάρτυρας,  τον οποίο επικαλείται το BBC, ανέφερε ότι η Τρίπολη είναι ουσιαστικά έρημη, με τον περισσότερο κόσμο να ελπίζει, οι διαδηλωτές και οι στρατιώτες που αποστάτησαν να φτάνουν από τα ανατολικά για να τους βοηθήσουν. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι μόνοι που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι στρατιώτες, αστυνομικοί και μισθοφόροι από χώρες της Β. Αφρικής.
Όλες οι τράπεζες και τα καταστήματα είναι κλειστά. Υπήρξε ένα γραπτό μήνυμα το πρωί της Τετάρτης  προς τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας το οποίο ανέφερε ότι όλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, δεν πρέπει να πάνε για δουλειά.
Ένας κάτοικος της Τρίπολης τον οποίο επικαλείται το BBC, δήλωσε: «Ελπίζω οι κάτοικοι να μην πάνε για δουλειά – μπορεί να είναι ο δικός μας τρόπος για μια ειρηνική διαμαρτυρία – θα μείνουμε όλοι σπίτια μας επ’ αόριστον»..
Επαναπατρισμός Ελλήνων
Τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη και στελέχη από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που θα συντονίσουν την επιχείρηση, αναχώρησαν στις 09:00 το πρωί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό την Τρίπολη και την Σάμπχα, δύο κέντρα συγκέντρωσης για τους Έλληνες που βρίσκονται σε διάφορα εργοτάξια σε αυτές τις περιοχές.
Στην περίπτωση της Τρίπολης για περισσότερους από 100 ανθρώπους και στη Σάμπχα για περισσότερους από 40. Τα αεροσκάφη αναμένεται να φθάσουν στον προορισμό τους γύρω στις 12.00- 12.30 το μεσημέρι.
Τις δυσκολίες της επιχείρησης, η οποία τελικά έλαβε άδεια πτήσης, επισήμανε σε τηλεοπτική του δήλωση ο κ. Δόλλης λίγο πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. «Ευχόμαστε μέχρι το βράδυ να έχουμε φέρει κόσμο από την Τρίπολη και τη Σάμχα και να δούμε για τα υπόλοιπα μέρη όπου υπάρχουν Έλληνες τι δυνατότητες έχουμε, τι συνεργασίες θα κάνουμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες»

thenetwar.com