Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Κίνημα πολιτών για τους ακρίτες

Τη στιγμή που όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν γυρίσει τη πλάτη στους ακρίτες του Καστελόριζου, για άλλη μια φορά οι απλοί πολίτες έρχονται να σταθούν δίπλα τους εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.
Εδώ και λίγες εβδομάδες το νησί έχει πλημμυρίσει από χιλιάδες γράμματα και ευχετήριες κάρτες από απλούς πολίτες οι οποίοι θέλουν να δώσουν κουράγιο στους κατοίκους αλλά και να τους δείξουν την αγάπη και υποστήριξή τους.
Ήδη το γραφείο του δημάρχου της Μεγίστης έχει πλημμυρίσει με 1000 κάρτες ενώ και άλλες τόσες έχουν καταφθάσει στο Δημοτικό σχολείο.
Σύμφωνα με τον Αδέσμευτο Τύπο, η όλη πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια ομάδα χρηστών του διαδικτύου οι οποίοι με ηλεκτρονικό μήνυμα καλούν όλους τους απανταχού Έλληνες σε Ελλάδα και Εξωτερικό να στείλουν μια κάρτα ως απάντηση στη νομική αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας των νησιών του Καστελόριζου από τη πλευρά της Τουρκίας.
Όπως ήταν φυσικό το φρόνημα των Ελλήνων ξύπνησε και το νησί γέμισε με κάρτες, γράμματα μέχρι και παιδικές ζωγραφιές, συμβολικά δώρα κτλ.
"Στηρίζουμε το Καστελόριζο", "Φυλάτε Θερμοπύλες", "Κουράγιο, είμαστε μαζί σας" γράφουν οι Έλληνες της Αμερικής, του Καναδά αλλά και από άλλες ακριτικές περιοχές όπως ο Έβρος, τασσόμενοι με αυτόν τον τρόπο στο πλευρό των κατοίκων.
"Οι ΜΕΝ αγαπάμε το Καστελόριζο, οι ΔΕ μην αγγίζετε το Καστελόριζο", γράφει ένας μαθητής της Τετάρτης δημοτικού, ενώ ένα άλλο παιδί από τον Έβρο δανείζετε τα λόγια του Κολοκοτρώνη και λέει: "Κατάλαβα πως ότι κάνουμε θα το κάνουμε μόνοι μας. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα από τους ξένους".
"Μας ανησυχεί η επιβίωσή μας"
ΣΟΣ εκπέμπει ο δήμαρχος Μεγίστης Παύλος Πανηγύρης στην εφημερίδα εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα και τη Κύπρο.
Ο Πανηγύρης καταγγέλλει πως τους έχουν ξεχάσει αφού δεν τους αναφέρουν ούτε στους μετεωρολογικούς χάρτες.  Μάλιστα αγωνιά για το μέλλον καθώς προκύπτει μείζον θέμα  με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Η Άγκυρα δε θέλει να αναγνωριστεί πως το νησί έχει Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και εάν καταφέρει να το πετύχει, τότε η Τουρκία αποκτά αυτόματα Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το Καστελόριζο.
Τέλος, όπως σημειώνει ο δήμαρχος οι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν αφήσει το νησί στο έλεος της Άγκυρας η οποία μεταξύ άλλων έχει βάλει στο μάτι τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν στη περιοχή.
Όποιος ενδιαφέρεται να στείλει γράμμα μπορεί να το κάνει στη παρακάτω διεύθυνση:
Δημαρχείο Μεγίστης ή Δημοτικό Σχολείο
Μεγίστη, 85111,
Καστελόριζο,
Δωδεκάνησα,
Ελλάδα

news247.gr