Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η Τράπεζα Πειραιώς «δεν ενδιαφέρεται πλέον» για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτική, λέει ο Μ.Σάλλας.


Οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν κινήσεις στο μέτωπο των συγχωνεύσεων, ωστόσο η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει πλέον ενδιαφέρον για την απόκτηση της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως είπε την Πέμπτη στο Reuters o πρόεδρος της Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν το θέμα των συγχωνεύσεων για τη δημιουργία και οικονομιών κλίμακας. Και εμείς άλλωστε, η σημερινή Τράπεζα Πειραιώς, είμαστε προϊόν συγχωνεύσεων», είπε ο κ. Σάλλας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Πειραιώς συνεχίζει να ενδιαφέρεται για συγχώνευσή της με την ATEbank και το ΤΤ, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι «δεν μας αφορά πλέον το θέμα».

«Πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερα σχήματα στον τραπεζικό κλάδο και οπωσδήποτε σε πιο ανταγωνιστικά. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας και βελτίωσης της ανταγωνιστικής λειτουργίας των τραπεζών», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

«Αυτό πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο», πρόσθεσε.

«Αργά ή γρήγορα, με ή χωρίς κρίση, θα υπήρχε ανάγκη συγχωνεύσεων λόγω της έντασης του ανταγωνισμού. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει κατά παραγγελία. Πρέπει να γίνει οργανωμένα με πολύ μελετημένο τρόπο. Θέλει πολλή δουλειά και συζήτηση για να είναι οι συγχωνεύσεις πετυχημένες», σημείωσε.

Η Πειραιώς έχει απορροφήσει από τις αρχές του 2000 την Τράπεζα Χίου, την ΕΤΕΒΑ και την Μακεδονίας-Θράκης. Το 2007 απέκρουσε πρόταση εξαγοράς της Marfin, προχωρώντας σε αντιπρόταση η οποία δεν ευοδώθηκε. Πέρυσι το καλοκαίρι υπέβαλε πρόταση για την εξαγορά των  ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) την οποία και απέσυρε, καθώς το Δημόσιο δεν έλαβε θέση απέναντί της.

Για τις συγχωνεύσεις επισήμανε ότι θα πρέπει να είναι καλοσχεδιασμένες και να γίνουν με προσεκτικό τρόπο ώστε να επιτύχουν τις μέγιστες δυνατές συνέργειες.

«Είτε μικρές είτε μεγάλες τράπεζες, σημασία έχει τί συνέργειες δημιουργούνται και πόσο σημαντικές είναι οι συνέργειες αυτές», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσα τραπεζικά σχήματα θα παραμείνουν μετά το νέο κύκλο συγχωνεύσεων, είπε ότι θα πρέπει να είναι τόσα «που να μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά και να δίνουν ικανοποιητικά κέρδη στους μετόχους τους

Μία ακόμα δύσκολη χρονιά το 2011


Ο όμιλος της Πειραιώς, που πλήττεται όπως και οι ανταγωνίστριες τράπεζες από την ύφεση και την οικονομική κρίση, ανακοίνωσε μείωση 94% των καθαρών κερδών του για το εννεάμηνο του 2010 εξαιτίας των αυξημένων προβλέψεων και της αδυναμίας στις χορηγήσεις.

«Νομίζω ότι και το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τραπεζικό κλάδο, όπως το 2010. Για την Πειραιώς, εκτιμώ ότι το τέλος του 2011 θα είναι κάπως καλύτερο από το 2010, και λόγω της κεφαλαιακής της ενίσχυσης. Φέτος ο όγκος των δανειοδοτήσεων στον κλάδο θα είναι μειωμένος, υπολογίζω μικρό αρνητικό μονοψήφιο νούμερο, γύρω στο -3%», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Πειραιώς είπε ότι αναμένει τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να κορυφωθεί μέσα στο έτος και να περιοριστεί στη συνέχεια. «Για τον κλάδο, τα NPL's (σ.σ. Non Performin Loans) δεν αποκλείεται να κορυφωθούν μέσα στο 2011, ίσως στο πρώτο εξάμηνο. Πιστεύω ότι μέσα στο έτος θα αρχίσει η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των NPL's», ανέφερε.

Η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις κεφαλαιαγορές του εξωτερικού είναι απαγορευτική μετά και την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων του δημοσίου στην κατηγορία «junk» και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ρευστότητα που αντλούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, όμως, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος είναι ισχυρότερος τώρα, μετά τις
πρόσφατες κεφαλαιακές ενισχύσεις, για να αντιμετωπίσει τον νέο γύρο των τεστ εξομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests).

«Δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί οι όροι. Οπωσδήποτε όμως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τα νέα stress tests μετά τις αυξήσεις κεφαλαίων που έχουν γίνει. Σίγουρα είναι ισχυρότερο από ότι πριν από 8 μήνες», υποστήριξε.

Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 807 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 200 μονάδες βάσης. Ο δείκτης Tier1 διαμορφώθηκε στο 10,8%.

Η Πειραιώς σχεδιάζει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου μέσα στο 2011, με τα κεφάλαια που έχει αντλήσει από την ΕΚΤ να ανέρχονται στα 17 δισ. ευρώ.

Κρίση χρέους

Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στα τέλη Μαρτίου για την εξεύρεση λύσης-πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει λύση που θα ωφελήσει και την Ελλάδα.

«Θεωρώ πιθανότερο ότι στο τέλος Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και ενδεχομένως μια μείωση του επιτοκίου, δηλαδή μια καλύτερη τιμολόγησή του», ανέφερε.

[Ποια ακριβώς θα είναι η λύση που θα επιλεγεί συνολικά σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης για την κρίση χρέους δεν το ξέρουμε. Το να μην υπάρξει ή να μη διαφανεί όμως καμία λύση το αποκλείω», κατέληξε ο κ. Σάλλας.

Newsroom ΔΟΛ