Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Το θέατρο του παραλόγου με την κλωστική κάνναβη

Νόμιμη και δυνητικά επιδοτούμενη θεωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα, αγνοώντας ότι η ελληνική νομοθεσία θεωρεί την καλλιέργειά της κακούργημα, απειλώντας κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή μέχρι 290.000 ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλου, ο επίτροπος Γεωργίας κ. Ciolos, αναφέρει ότι "οι ποικιλίες κάνναβης που πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 39 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου μπορούν να καλλιεργούνται από όλους τους γεωργούς που επωφελούνται του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τα υφιστάμενα μέσα στήριξης της καλλιέργειας κάνναβης. Επιπλέον, τα κράτη μέλη και οι ομάδες τοπικής δράσης μπορούν να θεσπίσουν μέτρα σε τοπικό επίπεδο για την παροχή στήριξης στον τομέα της κάνναβης στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης".
Σημειώνει επίσης ότι «ηΕπιτροπή δεν διαθέτει κανένα στοιχείο σχετικά με περιπτώσεις άρνησης των ελληνικών αρχών να χρηματοδοτήσουν την καλλιέργεια κάνναβης», παρά τη συνεχή απόρριψη σχετικού αιτήματος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Λασηθίου Κρήτης.
Σε άλλο σημείο της απάντησής του, για τη δίωξη εναντίον αλυσίδας καταστημάτων που εμπορευόταν νόμιμα ρούχα από κλωστική κάνναβη, ο ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει ότι «τα προϊόντα που είχαν κατασχεθεί έφεραν σήματα που μπορούσαν να εκληφθούν ως ενθάρρυνση της χρήσης ναρκωτικών».
Από την άλλη πλευρά, το άρθρο 20 του ελληνικού "Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά", όπως ισχύει σήμερα με το Νόμο 3459/2006, προβλέπει κακουργηματικές ποινές για όποιον «καλλιεργεί ή συγκομίζει οποιοδήποτε φυτό του γένους της κάνναβης», χωρίς να εξαιρεί την κλωστική κάνναβη, που δεν έχει ευφορικές ιδιότητες ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ψυχοτρόπο.
Με τα δεδομένα αυτά, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κατέθεσε νέα γραπτή ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο, όπου ρωτά αν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η ποινικοποίηση της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης και αν συμμερίζεται τον ισχυρισμό της ελληνικής κυβέρνησης ότι το φύλλο της κλωστικής κάνναβης, ως σήμα σε προϊόντα κατασκευασμένα από αυτήν, μπορεί να εκληφθεί ως ενθάρρυνση της χρήσης ναρκωτικών.
«Η υπόθεση με την κλωστική κάνναβη στην Ελλάδα, αποτελεί θέατρο του παραλόγου», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.«Ας εξηγήσει επιτέλους το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ποιο λόγο απαγορεύεται ως κακούργημα μια καλλιέργεια που ενθαρρύνεται οικονομικά σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι φιλική προς το περιβάλλον, μπορεί να τονώσει την οικονομία, έχει αμέτρητες πρακτικές χρήσεις και δεν έχει ψυχοτρόπες ιδιότητες. Εξηγήσεις θα πρέπει να δώσει όμως και η Κομισιόν, κατά πόσο παραπληροφορήθηκε από τις ελληνικές αρχές για το τι προβλέπει η εθνική νομοθεσία, ή αν προσπαθεί να δώσει κάλυψη στην ελληνική κυβέρνηση».

mediasoup.gr