Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

«Να εμβολιαστούν τα αγόρια για τον καρκίνο του σεξ»

Όλα τα αγόρια πρέπει να εμβολιαστούν εναντίον ιών που μεταδίδονται με το στοματικό σεξ και σχετίζονται στενά με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του στόματος στους νεαρούς άντρες, εισηγείται μία κορυφαία ογκολόγος...

Προς το παρόν, μόνο τα κορίτσια εμβολιάζονται εναντίον των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) για να προστατευτούν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος προκαλείται από την μετάδοση του ιού μέσω του κολπικού σεξ.
Ωστόσο, τα αγόρια κινδυνεύουν να πάθουν καρκίνο στο στόμα, εάν μολυνθούν από τον ιό μέσω του στοματικού σεξ και πλέον «πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να εμβολιάζονται και αυτά πριν καταστούν σεξουαλικώς ενεργοί έφηβοι», δήλωσε η δρ Μώρα Γκίλισον, καθηγήτρια στο Τμήμα Αιματολογίας & Ογκολογίας και μέλος του προγραμμάτων Ελέγχου του Καρκίνου & Ιογενούς Ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.
«Πιστεύω ότι είναι ώρα να γίνει ενδελεχής συζήτηση για τα πιθανά οφέλη των HPV εμβολίων στα αγόρια», είπε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον.
Στοματικό σεξ
Τα κρούσματα καρκίνου του στόματος στους νεαρούς ενήλικες έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στην σεξουαλική επανάσταση.
Αν και το κάπνισμα και το αλκοόλ θεωρούνταν έως πρότινος οι κύριες αιτίες της νόσου, τώρα πια κυριότερη αιτία είναι ορισμένα στελέχη των ιών HPV, που επίσης προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου στις γυναίκες.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως όσοι κάνουν στοματικό σεξ με περισσότερους από έξι ερωτικούς συντρόφους στη διάρκεια της ζωής τους, έχουν 8,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο στο στόμα σε σύγκριση με όσους ουδέποτε έκαναν στοματικό σεξ.
Όμως, οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες σε σύγκριση με τους μη καπνιστές και οι πότες 2,5 φορές περισσότερες, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές και όσους δεν πίνουν αντιστοίχως.
Ο καρκίνος του στόματος αντιπροσωπεύει το περίπου 3% όλων των κρουσμάτων κακοηθών νοσημάτων. Η συχνότητά του μειώνεται στα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, αλλά αυξάνεται διαρκώς στα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.
Κατακόρυφη αύξηση

Όπως είπε στην εισήγησή της η δρ Γκίλισον, πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί κατά 200% τα κρούσματα που οφείλονται στους ιούς HPV.
Στην πραγματικότητα, μελέτες στην Σουηδία έδειξαν πως τώρα πια το 50% των κρουσμάτων καρκίνου του στόματος οφείλονται στους ιούς αυτούς και όχι στο τσιγάρο ή/και στο ποτό.
«Υπάρχουν στοιχεία από τις σκανδιναβικές χώρες, πρωτίστως από τη Σουηδία, που δείχνουν ότι ενώ τη δεκαετία του ’70 μόνο το 25% των κρουσμάτων καρκίνου της γλώσσας οφειλόταν στους ιούς HPV, σήμερα το ποσοστό αυτό σχεδόν έχει διπλασιαστεί», είπε.
«Και όσο περισσότερους ερωτικούς συντρόφους με τους οποίους έκανε στοματικό σεξ έχει ένα αγόρι ή ένας άντρας, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να μολυνθεί από τον ιό και να εκδηλώσει τον καρκίνο».
Η δρ Γκίλισον πρόσθεσε πως οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια για τους HPV, που ήδη γίνονται στα κορίτσια, είναι αποτελεσματικά κατά περισσότερο από 95% στην προστασία και των αγοριών.
«Η σεξουαλική επανάσταση μετά την δεκαετία του ’60, μετέτρεψε έναν έως τότε σπάνιο ιό σε έναν πολύ συνηθισμένο – και πρέπει πλέον να προστατευθούν από αυτόν και οι άντρες», κατέληξε.


Πηγή : Web Only