Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

"Ράλυ τρόμου" για την τιμή του πετρελαίου πυροδοτούν οι εξελίξεις στην Λιβύη

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκε την Πέμπτη, η τιμή του μπρεντ, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008, εν μέσω ανησυχιών ότι οι αναταραχές στη Λιβύη μπορεί να επεκταθούν και σε άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ εκτοξεύθηκε το πρωί στα 113,80 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 μηνών, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού έφθασε μία ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

«Βλέπω περαιτέρω ανοδική τάση του μπρεντ, με τις τιμές να φθάνουν πιθανόν τα 120 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Μαρτίου», είπε στο πρακτορείο Reuters ειδικός αναλυτής για τα εμπορεύματα ιαπωνικής εταιρίας. Η διακοπή της παραγωγής πετρελαίου από εργοστάσια της Λιβύης, μία από χώρες του ΟΠΕΚ, προκάλεσε άμεση επίπτωση στη συνολική προσφορά του «μαύρου χρυσού».

Η έκταση της μείωσης της παραγωγής δεν είναι γνωστή, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από το 25% έως το 60% της ημερήσιας παραγωγής της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, η παραγωγή ύψους 1,6 εκατ. βαρελιών της Λιβύης έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 400.000 βαρέλια ημερησίως λόγω των αναταραχών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η ισπανική εταιρία Repsol και η γερμανική Wintershalt ανακοίνωσαν τη διακοπή της παραγωγής τους στη Λιβύη, η οποία συνολικά ανέρχεται σε 450 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα έναντι συνολικής παραγωγής 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών.

Ο μεγάλος κίνδυνος για τους αναλυτές της αγοράς πετρελαίου είναι η επέκταση των αναταραχών στη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και κυρίως έχει τη δυνατότητα να αντλήσει μεγαλύτερες ποσότητες από τις πετρελαιοπηγές της για να καλύψει τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου από τη Λιβύη ή άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλά επέστρεψε στην πατρίδα του την Τετάρτη μετά από τρίμηνη απουσία για λόγους υγείας και ανακοίνωσε αμέσως ένα θηριώδες πακέτο παροχών στους πολίτες της χώρας ύψους 37 δις. δολαρίων, σε μία προφανή προσπάθεια να προστατέψει τη χώρα του από τις αναταραχές.

skai.gr