Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνικό πλοίο στη Λιβύη για τον επαναπατρισμό Ελλήνων

Ελληνικό εμπορικό πλοίο με την επωνυμία «Minerva Antonia» κατέπλευσε την Τρίτη στο λιμάνι Ρας Λανούφ, στον κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη, με σκοπό να παραλάβει την Τετάρτη 300 Έλληνες πολίτες προς επαναπατρισμό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών καλούνται οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730.

Υπενθυμίζεται ότι κανένα αεροπλάνο δεν μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, καθώς οι διάδρομοί του έχουν καταστραφεί από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.Ο σχεδιασμός του επαναπατρισμού των Ελλήνων που ζουν στη Λιβύη γίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό κ.Δόλλη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ιωάννη-Αλέξιο Ζέπο.


Μιλώντας το μεσημέρι στον
ΒΗΜΑ 99,5 ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δόλλης δήλωσε ότι οι Ελλάδα προσπαθεί ακόμα να λάβει άδεια για προσγείωση σε αεροδρόμια στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να πετάξει αεροπλάνο για τον επαναπατρισμό Ελλήνων.

Αγώνας δρόμου και για τις ξένες κυβερνήσεις

Σε εφαρμογή θέτουν και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχέδια για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους, καθώς η κατάσταση είναι πλέον δραματική.


Πολλές ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν αεροσκάφη και πλοία για να παραλάβουν τους πολίτες τους. Πλοία στέλνει και η Τουρκία· τους πολίτες τους ετοιμάζονται να απομακρύνουν επίσης Ρωσία και Βραζιλία.


Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το αεροδρόμιο της Βεγγάζης.


Κανένα αεροσκάφος δεν μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης, καθώς οι διάδρομοί του έχουν καταστραφεί από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.


Ιταλία και Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν αεροσκάφη για να παραλάβουν τους πολίτες τους.


Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι στέλνει τρία αεροσκάφη στην Τρίπολη για να παραλάβουν τους Γάλλους που περιμένουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, ενώ οι Βρετανοί κλήθηκαν να φύγουν με εμπορικές πτήσεις.

Newsroom ΔΟΛ