Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ανάκαμψη της οικονομίας από το 2012 «βλέπει» η κυβέρνηση

Την εκτίμηση ότι το 2012 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας και η ανάπτυξη εξέφρασε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Πρόσθεσε ότι η χώρα αναμένεται να μπει σε θετικούς ρυθμούς προς το τέλος του 2011.
«Ήδη τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το βαθύτερο σημείο της υφεσιακής πορείας της οικονομίας ανήκει στο παρελθόν» είπε ο κ. Πεταλωτής παραπέμποντας σε «ενθαρρυντικά» στοιχεία επ' αυτού και ειδικότερα στην αύξηση των εξαγωγών κατά 40% το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Συνέπεια αυτού, είπε, είναι η σημαντική μείωση του εξωτερικού ελλείμματος της χώρας.
«Αποδεικνύουμε πως όταν θέλουμε μπορούμε» σχολίασε και συμπλήρωσε ότι «έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης με συγκεκριμένη στόχευση, ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της ποιότητας των προϊόντων μας, με μια ανάπτυξη βιώσιμη και στοχευμένη σε διαφορετικό μοντέλο από εδώ και πέρα».
Ερωτηθείς, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι παραμένει ο στόχος να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές έως το τέλος του 2011, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι θέμα δέσμευσης, είναι θέμα προοπτικής γιατί το χρονικό σημείο που θα βγούμε στις αγορές δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά που φέρεται να έχει κάνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του, ότι η κυβέρνηση δεν λέει όλη την αλήθεια για την οικονομία, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν θα πρέπει να απομονώνουμε ένα σημείο που πιθανόν να είπε κάποιος υπουργός, και επισήμανε ότι οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν μια αγωνία τους, την οποία δεν μπορούμε να ποινικοποιούμε, και αντανακλούν πολλές φορές και την κοινή γνώμη.
Επιπλέον, είπε ότι το υπουργείο Υγείας πραγματικά προσφέρει πολύ μεγάλο έργο για τους πολίτες.

Για το έλλειμμα
Αναφορικά με δημοσιεύματα περί αναθεώρησης του ελλείμματος προς τα πάνω, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι υπάρχει πλέον ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, για να διατυπώνει το έλλειμμα κάθε φορά. Συμπλήρωσε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάποιο σχόλιο, καθότι δεν υπάρχει ακόμα η έκθεσή της.
Σημείωσε πάντως ότι οι όποιες παρεκκλίσεις υπάρχουν σε οικονομικά μεγέθη, αντιμετωπίζονται.
Επίσης, ο κ. Πεταλωτής δεν θέλησε να σχολιάσει αναφορά του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου ότι το πραγματικό έλλειμμα είναι στο 13%, προσθέτοντας ότι ο κ. Παπαδόπουλος «έχει απόψεις πολύ σεβαστές κατά τα άλλα».

Για Κερατέα
«Υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία που διασφαλίζει με όλους τους τρόπους την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πολιτών της μέσα σε αυτή» δήλωσε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Κερατέας.

http://news.in.gr