Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Φίλτρο... σπατάλης στο νερό

Δεύτερη παγκοσμίως σε σπατάλη νερού
μετά τις ΗΠΑ είναι η Ελλάδα

Η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση του νερού, όπως επίσης η προστασία και αναβάθμιση της ποιότητας των υδάτινων συστημάτων, βρίσκονται στην καρδιά της πολιτικής για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. «Δεν είναι πλέον δυνατόν να θεωρούνται ως δεδομένες οι παραδοσιακές καταναλώσεις, οι παραδοσιακές απώλειες (π.χ. διαρροές λόγω κακοτεχνιών), η αδιαφορία ως προς τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, οι παραδοσιακές ενεργοβόρες καλλιέργειες», δήλωσε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, σε ημερίδα της ΕΥΔΑΠ που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.

 Η κ. Μπιρμπίλη τόνισε πως η χώρα μας, σε μία εποχή οικονομικής κρίσης αλλά και έντονων περιβαλλοντικών προβλημάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να στραφεί προς τη διαχείριση της ζήτησης του νερού, από τη μονοδιάστατη διαχείριση της προσφοράς που τη χαρακτήριζε τα προηγούμενα χρόνια. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, η Ελλάδα είναι πολύ σπάταλη χώρα. Αρκεί να αναφερθεί πως το υδατικό της αποτύπωμα είναι σήμερα στα 2.390 κυβικά μέτρα νερού ανά κάτοικο ανά έτος, διπλάσιο του μέσου όρου παγκοσμίως και δεύτερο μεγαλύτερο διεθνώς, λίγο μικρότερο από αυτό των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος πιστεύει πως υπάρχουν πολλά περιθώρια μείωσης της σπατάλης νερού. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η επαναχρησιμοποίηση για πότισμα και για χρήση από τις βιομηχανίες, του νερού που παράγεται από τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας, ενδεχομένως και άλλων πόλεων όπως η Λάρισα και ο Βόλος. Διερευνάται επίσης η δυνατότητα να εφαρμοστεί πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού στο σπίτι, ανάλογο με το ενεργειακό «Εξοικονομώ», με διευκολύνσεις από το Δημόσιο και παροχή κινήτρων. Σχετική μελέτη για το θέμα ολοκληρώνεται μέσα στο 2011.
Στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε ως «δεισιδαιμονίες» τις αντιδράσεις πολιτών απέναντι στην κατασκευή βιολογικών καθαρισμών και στην επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων.
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού απηύθυνε και ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας.

Αριστοτέλειο
Συνεργασία με το Κολοράντο
Την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το πανεπιστήμιο του Κολοράντο, το μεγαλύτερο στον κόσμο σε θέματα διαχείρισης υδάτων.
Στόχος του πρωτοκόλλου είναι η αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας του πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας στην επιστημονική περιοχή της υδροδιπλωματίας που σχετίζεται με την επίλυση διενέξεων που αφορούν διασυνοριακές υδρολογικές λεκάνες. Η διαχείριση διασυνοριακών υδρολογικών λεκανών αποτελεί θέμα αιχμής για την Ελλάδα, καθώς το 25% του νερού της χώρας προέρχεται από το εξωτερικό και την καθιστά, κατά κάποιον τρόπο, «αιχμάλωτη» σε θέματα διαχείρισής του.
«Ασχολούμαστε με μεγάλη ευαισθησία με τα προβλήματα περιβάλλοντος. Με αυτή τη συνεργασία θα αντλήσουμε τεχνογνωσία για την επίλυση δικών μας προβλημάτων νερού που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και με την απουσία ολοκληρωμένης διαχείρισης υδάτων στη χώρα μας, στο πλαίσιο μίας αειφορικής περιβαλλοντικής πολιτικής», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Μανίνα Νικολοπούλου
http://www.ethnos.gr