Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Πονάει πραγματικά η απόρριψη ...

Ο πόνος της απόρριψης αποδεικνύεται πλέον επιστημονικά πως δεν είναι απλώς, ένας τρόπος του λέγειν... αλλά πράγματι μοιάζει πολύ με τον σωματικό πόνο.
Οι περιοχές του εγκεφάλου που αντιδρούν στον φυσικό ή σωματικό πόνο αλληλεπικαλύπτονται με εκείνες που αντιδρούν στην κοινωνική απόρριψη, υποστηρίζει νέα έρευνα που χρησιμοποίησε εγκεφαλικές απεικονίσεις ανθρώπων που έχουν περάσει από διαδικασίες συναισθηματικής απόρριψης και ερωτικού χωρισμού.
Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν νέο νόημα στην ιδέα ότι η απόρριψη “πονάει”, αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Ιθαν Κρός.
Ο συνεργάτης του, Εντουαρτ Σμιθ, από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, εξηγεί ότι η έρευνα δείχνει πως ψυχολογικά ή κοινωνικά γεγονότα μπορούν να επιδράσουν σε περιοχές του εγκεφάλου για τις οποίες οι επιστήμονες μέχρι σήμερα πίστευαν πως αφορούν μόνον στον φυσικό πόνο.
Στην έρευνα συμμετείχαν 40 εθελοντές οι οποίοι έζησαν παρά την θέλησή τους έναν χωρισμό μέσα στους περασμένου έξι μήνες και οι οποίοι δήλωσαν πως ο χωρισμός αυτός τους έκανε να νοιώθουν απολύτως απορριπτέοι.
Υπάρχουν τέλος αρκετές ενδείξεις ότι η συναισθηματική ένταση, από την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου για παράδειγμα, μπορεί να έχει φυσική επίδραση πάνω στον άνθρωπο.

http://www.e-go.gr