Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ο πρίγκιπας Κάρολος και όχι ο Ουίλιαμ ο επόμενος βασιλιάς της Βρετανίας

Οι περισσότεροι Βρετανοί θεωρούν ότι ο πρίγκιπας Κάρολος θα πρέπει να είναι ο επόμενος βασιλιάς της χώρας, και όχι ο γιος του Ουίλιαμ, παρά το τεράστιο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει ο γάμος του, τον Απρίλιο και την άποψη ότι είναι η καλύτερη επιλογή.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του αρραβώνα του Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον, δύο δημοσκοπήσεις έδειξαν πως η πλειοψηφία των Βρετανών πιστεύει ότι αυτός πρέπει να διαδεχτεί στο θρόνο την βασίλισσα Ελισάβετ και όχι ο πατέρας του Κάρολος.


Όμως η δημοσκόπηση της YouGov για το περιοδικό Prospect που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι αυτή η άποψη έχει ανατραπεί.


Από την δημοσκόπηση, σε δείγμα 2.409 ανθρώπων, προκύπτει ότι οι περισσότεροι προτιμούν τον Κάρολο ως τον επόμενο βασιλιά (ποσοστό 45%). Το 37% τάσσεται υπέρ του Ουίλιαμ. Το 2005 τα ποσοστά αυτά ήταν αντεστραμμένα.


Το περιοδικό θεωρεί ότι ένα πιθανός λόγος για αυτή την ανατροπή είναι ότι ο κόσμος πιστεύει πως το μελλόνυμφο ζευγάρι πρέπει να ζήσει μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή.


Ο ειδικός σε συνταγματικά θέματα Νόρμαν Σεντ Τζον-Στίβας δήλωσε πως δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα ο θρόνος να περάσει απευθείας στον Ουίλιαμ, παρακάμπτοντας τον Κάρολο. "Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλο ρήγμα στο σύνταγμα", τόνισε και πρόσθεσε: "θα αποδυνάμωνε την μοναρχία, θα ήταν άδικο για τον Κάρολο και θα έκανε το έργο του Ουίλιαμ απείρως δυσκολότερο".


Από την δημοσκόπηση προκύπτει, τέλος, ότι οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν πως πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που ισχύει εδώ και 300 χρόνια και δίνει προτεραιότητα στους άρρενες διαδόχους του βρετανικού θρόνου. Το 75% πιστεύει ότι το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί του μονάρχη πρέπει να τον διαδεχτεί. 

http://www.skai.gr