Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

WikiLeaks: Τα «τυφλά» F-16 και οι πιέσεις για τα εξοπλιστικά

Ένα από τα θέματα που φαίνεται να απασχολεί την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα είναι οι αμυντικοί εξοπλισμοί της Ελλάδας και η προώθηση αμερικανικών εταιρειών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν μία σειρά τηλεγραφημάτων για μία παρτίδα από αμερικάνικα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που όπως αποδείχτηκε έχουν μεγάλες ελλείψεις μέχρι και σήμερα.

Το Μάρτιο του 2000 ο τότε υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος υπογράφει την παραγγελία για 60 (Peace Xenia III) F-16 στην τιμή των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα αεροσκάφη είναι της αμερικάνικης εταιρείας Locκhead Martin ενώ το σύστημα αυτοπροστασίας είναι μίας άλλης αμερικανικής εταιρείας, της Raytheon. Τα αεροσκάφη παραλαμβάνονται το 2003 και από την αρχή το σύστημα αυτοπροστασίας τους δεν λειτουργεί. Το σύστημα αυτοπροστασίας στα μαχητικά αεροσκάφη θεωρείται απολύτως απαραίτητο, καθώς χωρίς αυτό, το αεροσκάφος δεν έχει κανένα τρόπο να προστατευθεί ή να αντιμετωπίσει οποιουδήποτε είδους επίθεση, και είναι – όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται – τυφλό.

Εννιά χρόνια μετά από την παραγγελία το πρόβλημα με το σύστημα αυτοπροστασίας των F-16 φαίνεται σύμφωνα με την ίδια σειρά τηλεγραφημάτων να μην έχει λυθεί ακόμη. Έτσι, τα «τυφλά F16» είναι από τα πρώτα θέματα που φαίνεται να συζητά ο νέος Υπουργός Αμύνης, Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αμερικανό πρέσβη Σπέκχαρντ. Στο τηλεγράφημα της 4ης Νοεμβρίου του 2009 ο αμερικανός πρέσβης ενημερώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «τα παράπονα» του Υπουργού Αμύνης σε σχέση με την λειτουργία των F-16. «Ο υπουργός παραπονιέται για ένα πρόβλημα που έχουν το σύστημα αυτοπροστασίας στο Peace Xenia III F-16 και ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθηνή», γράφει ο Σπέκχαρντ σημειώνοντας δίπλα σε παρένθεση, ότι το πρόβλημα προέκυψε λόγω παγωμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Raytheon και του ελληνικού υπουργείο Άμυνας, κι έτσι «κανένα από τα αεροσκάφη δεν έχει εγκατεστημένο το σύστημα αυτοπροστασίας».

Ένα μήνα αργότερα, ο Βενιζέλος επισκέπτεται ξανά τον Αμερικανό πρέσβη για το ίδιο θέμα. Στο τηλεγράφημα 09ATHENS1605 που έπεται της συνάντησης, ο Βενιζέλος φαίνεται να επαναλαμβάνει στον πρέσβη ότι το φταίξιμο είναι της αμερικανικής εταιρεία Raytheon, αλλά αυτή τη φορά ζητά και την βοήθειά του προς επίλυση της διαφοράς. Στο περιθώριο της συνάντησης ο πρέσβης ρωτά τον Βενιζέλο και για τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει αποφασίσει αγορά Eurofighter για να καλύψει τις ανάγκες σε μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς. «Μην ακούτε αυτά που γράφονται γιατί είναι ανακριβή» απαντά ο Βενιζέλος στον Σπέκχαρντ, διαβεβαιώνοντας τον ότι δεν έχει πάρει «καμία απόφαση ακόμα».

Ο πρέσβης κλείνει το τηλεγράφημα με ένα προσωπικό σχόλιο. «Η συναλλαγή μεταξύ της Raytheon και της Ελληνικής κυβέρνησης είναι απευθείας εμπορική και όχι διακρατική», έτσι, συνεχίζει ο πρέσβης, οι εναλλακτικές της αμερικανικής

skai.gr