Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Αύξηση 8,5% στον πληθωρισμό χονδρικής τον Φεβρουάριο

Στο 8,5% επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, από 7,3% τον Ιανουάριο και 6,7% τον Φεβρουάριο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Η αύξηση αυτή είναι η υψηλότερη από τον Μάιο του 2010 και οφείλεται κυρίως στο αυξημένο κόστος της ενέργειας.

Σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,4%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2010.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο είχε αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 7,6%.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2010 - Φεβρουαρίου 2011, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2009 - Φεβρουαρίου 2010, παρουσίασε αύξηση 7%, έναντι μείωσης 4,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση των τιμών παραγωγού κατά 8,5% οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:

α) Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 8%.

β) Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 10,5%.

Η αύξηση του πληθωρισμού χονδρικής κατά 1,4% σε μηνιαία βάση οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:

α) Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 1,4%.

β) Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς κατά 1,5%.

«Όπως αναμενόταν, οι τιμές παραγωγού ακολουθούν ανοδική τροχιά εξαιτίας της επίδρασης των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών, ειδικά της ενέργειας και των βασικών μετάλλων. Οι παραπάνω επιδράσεις θα είναι αισθητές μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι τιμές παραγωγού, ωστόσο, θα συγκρατηθούν από τη συγκρατημένη τιμολογιακή δύναμη των επιχειρήσεων, κυρίως στην εγχώρια αγορά», είπε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Ν. Μαγγίνας.

in.gr