Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

H σκοτεινή πλευρά του Facebook : Μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη σε νέους με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ψυχολογικά προβλήματα


Το Facebook μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη σε εφήβους και νέους με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ψυχολογικά προβλήματα, μια βλάβη από την υπερβολική ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα. Σε έρευνα, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Εταιρείας Παιδιατρικής, αν και οι ειδικοί διαφωνούν κατά πόσον πρόκειται απλώς για την εκδήλωση μιας κατάθλιψης απ’ την οποία έτσι κι αλλιώς υποφέρουν κάποιοι έφηβοι ή τη συνέπεια της υπερβολικής διαδικτυακής ενασχόλησης, προειδοποιούν τους γονείς ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες του Facebook, τις οποίες οφείλουν να προσέξουν.
Αισθάνονται άσχημα
Η πληθώρα φίλων και μηνυμάτων, η διαρκής ενημέρωση, η ανάρτηση φωτογραφιών με ευτυχισμένους ανθρώπους, που περνούν υπέροχα, στις σελίδες του Facebook μπορεί να κάνουν κάποιους εφήβους να αισθανθούν ακόμη χειρότερα, αν συνειδητοποιήσουν ότι δεν ταιριάζουν σε μια τέτοια εικόνα. Κι αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο οδυνηρό από το να κάθεσαι μόνος σε μια γεμάτη σχολική καφετέρια ή κάποιο άλλο χώρο της πραγματικής ζωής, όπως επισημαίνει ο δρ Γκουέν Ο’ Κίφι, επικεφαλής της έρευνας, επειδή το Facebook προσφέρει μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας. Ηλεκτρονικά, δεν υπάρχει τρόπος να δεις εκφράσεις του προσώπου ή να διαβάσεις τη γλώσσα του σώματος
Η εταιρεία παροτρύνει, ως εκ τούτου, τους παιδιάτρους να ενθαρρύνουν τους γονείς να μιλούν με τα παιδιά τους για τη χρήση του Διαδικτύου και να είναι ενήμεροι για την κατάθλιψη, που μπορεί να προκαλέσει το Facebook, την ηλεκτρονική βία, ή τα σεξουαλικά σχόλια και άλλους ηλεκτρονικούς κινδύνους.
Η Αμπι Αμπολτ μια 16χρονη μαθήτρια από το Σικάγο, που χρησιμοποιεί συχνά το Facebook, λέει ότι ουδέποτε αισθάνθηκε να την επηρεάζει καταθλιπτικά, αλλά ότι μπορεί να καταλάβει πώς μπορεί να επηρεάσει κάποια παιδιά. «Αν δεν έχεις τόσους πολλούς φίλους με τόση σημασία στη ζωή σου και βλέπεις τις ενημερώσεις των άλλων και τις φωτογραφίες τους με φίλους, μπορώ να καταλάβω πως μπορεί κάτι τέτοιο να σε αναστατώσει», είπε. «Είναι σαν ένας μεγάλος διαγωνισμός δημοτικότητας, ποιος μπορεί να αποκτήσει τους περισσότερους φίλους, ή να ανεβάσει τις περισσότερες φωτογραφίες», είπε η ίδια. Επιπλέον, πολλοί έφηβοι συνηθίζουν να γράφουν επικριτικά σχόλια για ανθρώπους που δεν συμπαθούν, λέει η 18χρονη Γκάμπι Ναβάρο από το Ιλινόις. Συνέβη σε φίλους της και είπε ότι μπορεί να φανταστεί πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει θλίψη σε ορισμένους νέους. «Το Facebook είναι το σημείο συνάντησης των νέων σήμερα», είπε ο Ο’ Κίφι και επισήμανε ότι μπορεί να έχει σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες.
Πολλά και τα οφέλη
Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοούνται τα οφέλη που έχουν τα παιδιά από τη χρήση κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook, όπως η σύνδεση με φίλους και την οικογένεια, η ανάρτηση φωτογραφιών και η ανταλλαγή ιδεών. «Πολλά από όσα συμβαίνουν είναι στην πραγματικότητα απολύτως υγιή, αλλά μπορεί να ξεπεράσουν κάποια όρια», πρόσθεσε ο ίδιος. Η δρ Μέγκαν Μορένο του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, η οποία έχει μελετήσει τη διαδικτυακή δικτύωση των φοιτητών είπε ότι η χρήση του Facebook μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα κοινωνικής σύνδεσης σε ορισμένα παιδιά και να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα σε παιδιά με καταθλιπτικές τάσεις.

kathimerini.gr