Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Στην κορυφή των αφροδισιακών τροφών ο κρόκος

Στην κορυφή της λίστας με τις αφροδισιακές τροφές κατέταξε καναδική μελέτη τον κρόκο, το διάσημο μπαχαρικό που φύεται στην Κοζάνη.








Το κρασί και η σοκολάτα φαίνεται επίσης να έχουν αφροδισιακές ιδιότητες, όμως αυτές βρίσκονται κυρίως στο μυαλό, καθώς επηρεάζουν το επίπεδο των ενδορφινών και της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Το, δε, αλκοόλ επιβεβαιώθηκε ότι αυξάνει μεν τη σεξουαλική διέγερση, αλλά μειώνει τη σεξουαλική απόδοση.






Τη μελέτη έκαναν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Γκελφ στο Οντάριο του Καναδά, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάσιμο Μαρκόνε της Σχολής Επιστημών Τροφίμων. Όπως αναφέρουν, τα αφροδισιακά έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, όμως δεν έχει εξακριβωθεί ο μηχανισμός δράσης τους.






Για το λόγο αυτό προχώρησαν στην έρευνα με τη λεπτομερέστερη συγκριτική καταγραφή και αξιολόγηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, εξετάζοντας εκατοντάδες δημοσιευμένες μελέτες και όπως είπαν «υπάρχει ανάγκη για φυσικά προϊόντα που βελτιώνουν το σεξ, χωρίς να έχουν αρνητικές παρενέργειες».






Αν και οι ερευνητές αναφέρουν ότι και άλλες τροφές, όπως το σκόρδο και τομοσχοκάρυδο, φαίνεται να αυξάνουν τη σεξουαλική διέγερση των ζώων, εμφανίζονται επιφυλακτικοί θεωρώντας ότι χρειάζονται και άλλες κλινικές μελέτες για να κατανοηθούν οι αφροδισιακές επιδράσεις τους στους ανθρώπους.






Άλλα τρόφιμα που φημίζονται για τις αφροδισιακές ιδιότητές τους, είναι τα στρείδια, το σαλάμι, το τσίλι κ.ά.






Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Food Research International.


http://ygeia.tanea.gr