Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Ρωσία: Ο ΟΗΕ δεν εγκρίνει την επίθεση στη Λιβύη

Η Ρωσία υποστηρίζει πως οι επιθέσεις των "δυτικών" ενάντια στα στρατεύματα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι επεμβαίνουν στον εμφύλιο πόλεμο, παίρνοντας το πλευρό των αντικαθεστωτικών. Μάλιστα οι Ρώσοι τονίζουν ότι οι επιθέσεις αυτές δεν εγκρίνονται από τον ΟΗΕ.

"Θεωρούμε ότι η επέμβαση του συνασπισμού σε αυτό που στην ουσία είναι ένας εμφύλιος πόλεμος, δεν εγκρίνεται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ψηφίστηκε στις 17 Μαρτίου θέτει ως μοναδικό στόχο την προστασία των Λίβυων πολιτών.
«Και όμως υπάρχουν πληροφορίες-και κανένας δεν τις διαψεύδει-για επιθέσεις του συνασπισμού εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι, πληροφορίες για υποστήριξη ενεργειών των ενόπλων αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Υπάρχουν σαφείς αντιφάσεις εδώ», τόνισε ο Λαβρόφ.
Να σημειωθεί πως οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην ανατολική Λιβύη κατέλαβαν νωρίτερα την πόλη Ναουαφαλίγια προελαύνοντας ακόμα πιο δυτικά προς τη Σύρτη, γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, μία είδηση που μετέδωσε σήμερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Η Ναουαφιλίγια βρίσκεται περίπου 120 χλμ. από τη Σύρτη και σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται τώρα περίπου 30χλμ έξω από τη Σύρτη.