Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Βιβλίο για την αμφιφυλοφιλία και τον ρατσισμό του Γκάντι προκαλεί σάλο

Σάλο έχει προκαλέσει η δημοσίευση μιας νέας βιογραφίας για τον Μαχάτμα Γκάντι, που τον χαρακτηρίζει ως έναν αμφιφυλόφιλο ρατσιστή, με αποτέλεσμα το βιβλίο να απαγορευτεί στο δυτικό κρατίδιο του Γκουτζάρατ.
Πρόκειται για το βιβλίο του Τζόζεφ Λέλιβελντ «Μεγάλη Ψυχή: Ο Μαχάτμα Γκάντι και η μάχη του με την Ινδία».
Ο Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης στο Γκουτζαράτ διέταξε την απαγόρευση της κυκλοφορίας της βιογραφίας στο κρατίδιο, περιγράφοντας το κείμενο «απρεπές».
«Ο Μαχάτμα Γκάντι είναι ένα είδωλο όχι μόνο στην Ινδία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε ο κυβερνήτης.
Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail έγραψε για το βιβλίο «Ο Γκάντι εγκατέλειψε την γυναίκα του για να ζήσει με τον εραστή του», ενώ η Daily Telegraph ανέφερε ότι «ο Γκάντι είχε ρατσιστικές απόψεις για τους μαύρους Νοτιοαφρικανούς».
Ο συγγραφέας κατήγγειλε την ερμηνεία του βιβλίου από αυτές τις εφημερίδες, σημειώνοντας ότι όπως φαίνεται προέκυψαν από την ανάλυσή του για τη σχέση του Γκάντι με έναν Γερμανό εβραίο αρχιτέκτονα Κάλενμπαχ Χέρμαν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, το βιβλίο απεικονίζει τον Γκάντι ως έναν σεξουαλικά άρρωστο άνθρωπο και ανίκανο στην πολιτική.
«Δεν λέω ότι ο Γκάντι ήταν ρατσιστής ή αμφιφυλόφιλος. Η λέξη 'αμφιφυλόφιλος' δεν υπάρχει πουθενά στο βιβλίο» ανέφερε ο συγγραφέας.
Η νέα αυτή βιογραφία του Γκάντι δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη στις ΗΠΑ αλλά ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ινδία.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ινδίας επέκρινε το νέο βιβλίο και σχεδιάζει να απαγορεύσει την κυκλοφορία του στην χώρα.

www.kathimerini.gr