Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Κατηγορίες ανθρωποκτονίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στελέχη της BP

Οι επικεφαλής της BP ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας λόγω των αποφάσεων που πήραν και οι οποίες οδήγησαν στην έκρηξη της εξέδρας εξόρυξης πετρελαίου, τη δημιουργία της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας στην ιστορία των ΗΠΑ και στο θάνατο 11 εργατών της εταιρείας.
Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς μελετούν τις καταθέσεις των επικεφαλής της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και του πρώην διευθύνοντα συμβούλου, Τόνι Χάουαρντ (φωτο.), στις οποίες προέβησαν πέρσι και εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν εις βάρος τους κατηγορίες ανθρωποκτονίας.
Αν τελικά αποδοθούν κατηγορίες σε άτομα, αυτό θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη για τις υποθέσεις περιβαλλοντικής ασφάλειας, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg η καθηγήτρια νομικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Τζέιν Μπάρετ.
“Συνήθως δεν διώκουν ποινικά υπαλλήλους μεγάλων εταιρειών”, δήλωσε η Μπάρετ, που έχει αφιερώσει τα 20 χρόνια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, αναλαμβάνοντας υποθέσεις περιβαλλοντικών εγκλημάτων. “Πρέπει να ασκούνται διώξεις σε φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το αποτρεπτικό κίνητρο και να μην χαθεί”
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι ξεκίνησε ποινικές και αστικές έρευνες σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα, η οποία προκλήθηκε ύστερα από έκρηξη στις 20 Απριλίου. Το τμήμα που κατέθεσε μήνυση κατά της ΒΡ το Δεκέμβριο και δεν έχει ασκήσει ποινικές διώξεις και συνεχίζει τις έρευνας.
Αποζημιώσεις επιδιώκονται από τις BP, Transocean, Anadarko Petroleum, τη θυγατρική MOEX της Mitsui και την ασφαλιστική Lloyds of London για τον ρόλο τους στη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ. 

enet.gr