Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Το εξπρές του μεσονυχτίου σφυράει ακόμα

Όνειδος για την Τουρκία είναι η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης προσφύγων της χώρας, σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων. 

 Οι κρατούμενοι στις φυλακές και στις αστυνομικές εγκαταστάσεις κακοποιούνται. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές απάντησαν στις συστάσεις της επιτροπής στέλνοντας εγκύκλιο, με την οποία ζητούσαν να αποφεύγεται η κακομεταχείριση και η υπερβολική χρήση βίας.
Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, ειδικά στις φυλακές του Αγκρί και του Εντιρνέ, οι οποίες στεγάζονται σε ερειπωμένα κτήρια. Οι φυλακισμένοι  περνούν τις ώρες τους σε σκοτεινά κελιά, με κακές συνθήκες υγιεινής και χωρίς δυνατότητα άσκησης σε υπαίθριους χώρους, σύμφωνα με την έκθεση.
Πολλές από τις φυλακές που επισκέφθηκαν κλιμάκια της επιτροπής ήταν υπερπλήρεις, δεν υπήρχαν οργανωμένες δραστηριότητες, όπως εργασία, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων, ενώ γίνεται λόγος για δραματική έλλειψη γιατρών και ελλιπή παροχή υγειονομικής περίθαλψης.
Όσον αφορά στα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων, η επιτροπή αναφέρει πως όσοι κρατούνταν σε αυτά στερούνται νομικής ή άλλης υποστήριξης.
Απαντώντας  στις επικρίσεις, η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε ότι σχεδιάζεται η κατασκευή περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών. 

http://www.enet.gr/