Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Σε στρατοδικείο θα δικαστούν τελικά πέντε κατηγορούμενοι σαν οργανωτές της 11/9

Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, ένας από τους κατηγορούμενους σαν ενορχηστρωτής των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, θα δικαστεί στο Γκουαντάναμο από στρατιωτική επιτροπή και όχι σε πολιτικό δικαστήριο, ανέφερε τη Δευτέρα το CBS.Μαζί του, αναφέρουν οι πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα δικαστούν άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι για την οργάνωση των επιθέσεων το 2001.

Πρόκειται για τον Ουαλίντ μπιν Ατάς, ο Ραμζί Μπιναλσιμπ, ο Αλί Αμπντούλ Αζίζ Αλί και ο Μουσταφά Αχμέντ αλ Χαουσαουί. Κατηγορούνται για την οργάνωση και τη λειτουργία στρατοπέδων εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα και την παροχή υλικών μέσων και χρημάτων προς τους συνωμότες της επίθεσης.


Ανακοινώνοντας και επίσημα την απόφαση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χόλντερ επανέλαβε την πεποίθησή του ότι τα ομοσπονδιακά δικαστήρια είναι τα πλέον πρόσφορα για να δικάζουν υπόπτους για τρομοκρατία. Ωστόσο, όπως είπε, τα χέρια της κυβέρνησης ήταν δεμένα από το Κογκρέσο που τον Δεκέμβριο έθεσε περιορισμούς στην προσαγωγή κρατουμένων από το Γκουαντάναμο σε πολιτικά δικαστήρια.


Ο υπουργός διαβεβαίωσε ωστόσο ότι, παρά την απόφαση να οδηγηθούν οι πέντε ενώπιον στρατοδικείου, η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σκοπεύει ακόμη να κλείσει τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο.


Διευκρίνισε τέλος ότι το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει τη θανατική ποινή τόσο για τον Μοχάμεντ όσο και για τους τέσσερις συγκατηγορούμενούς του.


Το 2009 ο Χόλντερ είχε ανακοινώσει ότι ο Μοχάμεντ θα δικαζόταν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν, κάτι που δεν έγινε ποτέ, λόγω και των ανησυχιών για την ασφάλεια της διαδικασίας.


Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήρε στις 7 Μαρτίου το διετές πάγωμα έναρξης νέων στρατιωτικών δικών στο Γκουαντάναμο λόγω της επίμονης άρνησης του Κογκρέσου να μετακινηθεί η διεξαγωγή δικών σε πολιτικά δικαστήρια στις ΗΠΑ


Όπως υποστήριξε, η άρνηση του Κογκρέσου βλάπτει την εθνική ασφάλεια.


Ο Μοχάμεντ συνελήφθη στο Πακιστάν το 2003.

http://news.in.gr