Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

«Μάστιγα του αιώνα» η άνοια στην Αυστραλία

Αυστραλοί επιστήμονες καλούν την κυβέρνηση της χώρας να τετραπλασιάσει τις επιδοτήσεις για τα ερευνητικά προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης της άνοιας την οποία χαρακτηρίζει «μάστιγα του αιώνα».

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες η άνοια είναι η ποιο κοινή μορφή της νόσος Αλτσχάιμερ και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα απειληθεί ακόμα και το δημόσιο σύστημα υγείας και τα κέντρα παροχής υπηρεσιών σε ηλικιωμένους.


Ο Ομοσπονδιακός υπουργός Υποθέσεων Ηλικιωμένων, Μαρκ Μπάτλερ, αναγνωρίζει πως πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα που ολοένα και οξύνεται.


Σύμφωνα με τους ειδικούς η άνοια κοστίζει ετησίως στην αυστραλιανή οικονομία πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.


Εκτιμάται πως περίπου 250 χιλιάδες Αυστραλοί πάσχουν από άνοια σήμερα και ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί σε περίπου 20 χρόνια.


«Πρόκειται για μια μάστιγα που αυξάνεται με γοργότατο ρυθμό και δεν είμαι βέβαιος πως ο κόσμος κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος» είπε ο διευθυντής του Alzheimer’s Australia, Glenn Rees.


Ο ίδιος τόνισε πως οι υπηρεσίες παροχής σε ηλικιωμένους αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες του λαού.


Στη Νέα Νότια Ουαλία το 75% αυτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών είναι άτομα που πάσχουν από κάποιας μορφής άνοια. Είναι ηλικιωμένα, ασθενικά, ανήμπορα άτομα και η κατάσταση χειροτερεύει», λέει ο Τσαρλς Γουάρφ από τον Σύνδεσμο Υπηρεσιών Ηλικιωμένων της Νέας Νότιας Ουαλίας.


Όλοι συμφωνούν πως το σύστημα δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα.


Από κοινού διάφοροι επιστήμονες ζητούν, εκτός των άλλων, από την κυβέρνηση Γκίλαρντα να διαθέσει τουλάχιστον εκατό εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης της άνοιας.

http://www.skai.gr/