Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Συμβίωση 300 καλλιτεχνών από 30 χώρες

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξαναφέρνει στην πόλη την Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου. 
 Η πρώτη φορά ήταν το 1986 και άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις. Αυτή τη φορά η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το εικαστικό μέρος της φετινής, 15ης διοργάνωσης, το οποίο θα αποτελέσει και το εικαστικό πρόγραμμα των 46ων Δημητρίων.
Θέμα της Μπιενάλε είναι η συμβίωση ανθρώπων από διαφορετκές κουλτούρες και τίτλος της: «Συμβίωση; / Symbiosis?». Θα συμμετάσχουν 300 νέοι καλλιτέχνες από 30 χώρες.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να γίνει η πόλη μια ανοιχτή αγκαλιά για τους νέους και τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις. Αυτή είναι η φιλοσοφία και για τις εκδηλώσεις του 2012 για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Η έκφραση των νέων, μακριά από εθνικοαπελευθερωτικές υστερίες», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. «Επιδίωξή μας είναι η εξωστρέφεια των νέων», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σπύρος Πέγκας.
Φέτος η Μπιενάλε Νέων φιλοξενείται από δύο πόλεις. Η δεύτερη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Το εικαστικό τμήμα της, που θα το φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη, διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ), το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) ως επικεφαλής της «Κίνησης των 5 Μουσείων» της πόλης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και τη Διεθνή Ενωση της Μπιενάλε των Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου. Ο προϋπολογισμός της καλύπτεται με 150.000 ευρώ από τη ΓΓΝΓ και με 200.000 ευρώ από το Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ θα αναζητηθούν χορηγοί και εθελοντές.
Αλλαγές έρχονται φέτος στα Δημήτρια, με πρώτη την κατάργηση της πολυπληθούς οργανωτικής επιτροπής, που είχε κάποτε. Το πρόγραμμα οργανώνει καλλιτεχνική επιτροπή που την αποτελούν ο διεθνούς φήμης πιανίστας Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, ο χορογράφος Κωνσταντίνος Ρήγος και η θεατρολόγος Ιφιγένεια Ταξοπούλου. Ερωτηματικά προκάλεσε, πάντως, η επιλογή των προσώπων, καθώς ο Κων. Ρήγος είναι συνεργάτης της αδερφής του αντιδημάρχου Πολιτισμού, θεατρικής συγγραφέως Ελενας Πέγκα, και κουμπάρος της Ιφιγένειας Ταξοπούλου. Η τελευταία είναι σύμβουλος του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, και υποστήριξε μαζί με το σύζυγό της, σχεδιαστή μόδας Κωνσταντίνο, τον προεκλογικό αγώνα του Γιάννη Μπουτάρη.
«Εχω φίλους σε όλη την πόλη», απαντά ο Σπ. Πέγκας. «Κριτήριο δεν είναι οι φιλικές σχέσεις μου, αλλά το έργο και η αξία των μελών της επιτροπής. Προσεγγίσαμε κι άλλους καλλιτέχνες, αλλά κανείς δεν ήθελε να εργαστεί με ετήσια αμοιβή 6.000 ευρώ».
Από φέτος τα Δημήτρια απευθύνονται κυρίως σε νέους, με διάρκεια 1-1,5 μήνα, αντί 2-5 μήνες στο παρελθόν, και χωρίς τις «μεγάλες» ακριβές εκδηλώσεις. «Αν θέλουν οι ατζέντες, ας τις φέρουν μόνοι τους. Τέλος, το καλλιτεχνικό σουπερμάρκετ. Ο δήμος δεν μπορεί να τις πληρώσει», λέει ο Γ. Μπουτάρης. Φέτος τα Δημήτρια θα κοστίσουν στον δήμο συνολικά 600.000 ευρώ, έναντι του 1,2 εκατ. ευρώ των προηγούμενων ετών. 

http://www.enet.gr