Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Η Βοσνία αποβλήθηκε από κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση!

Αποβλήθηκαν από κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση η Εθνική ομάδα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης αλλά και οι σύλλογοι της, επειδή η ομοσπονδία της χώρας δε συμμορφώθηκε στις συστάσεις της FIFA και της UEFA για αλλαγή του καταστατικού της, το οποίο προβλέπει τρεις προέδρους, έναν Σέρβο, έναν Κροάτη κι ένα Μουσουλμάνο ανά 16 μήνες. 
Οι πρώτες συστάσεις έγιναν από τη FIFA στις 28 Οκτωβρίου 2010 και από την UEFA στις 4 Οκτωβρίου του 2010, όμως η Ομοσπονδία της Βοσνίας δεν έδειχνε διατεθειμένη να προβεί σε αλλαγές του καταστατικού της. Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Σεράγεβο, οι 28 (έναντι 22) από τους 53 εκπροσώπους τάχθηκαν κατά της τροποποίησης και έκαναν την απόφασή τους γνωστή σε FIFA και UEFA.

Σήμερα έληγε η προθεσμία κι έτσι αποφασίστηκε η Βοσνία να αποκλειστεί από κάθε είδους διοργάνωση, μέχρι να εναρμονιστεί με τους κανόνες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα προκριματικά του Euro 2012 η Βοσνία αγωνίζεται στον 4ο όμιλο, έχοντας 7 βαθμούς σε 4 αγώνες. Μπροστά της είναι η Γαλλία με 12 και η Αλβανία με τη Λευκορωσία με 8, που όμως έχουν ένα ματς παραπάνω.


Να θυμίσουμε, ότι στη Βοσνία γίνεται… ροτέισον στην προεδρία της ομοσπονδίας, καθώς βρίσκονται σ’ αυτήν εκ περιτροπής ένας Σέρβος (Μπόγκνταν Τσέκο), ένας Κροάτης (Ίλιο Ντομίνκοβιτς) κι ένας Μουσουλμάνος (Σουλεϊμάν Τσολάκοβιτς) παράγοντας (κάθε 16 μήνες), προκειμένου να διατηρείται ισονομία. Δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι του ποδοσφαίρου έχουν δηλώσει δημόσια την αντίθεσή τους με το συγκεκριμένο σύστημα και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών σταμάτησαν να αγωνίζονται στην Εθνική τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας (π.χ. Σαλιχάμιντζιτς).


Ο προπονητής της Βοσνίας Σάφετ Σούσιτς δήλωσε μόλις έγινε γνωστή η είδηση πως «Αυτοί οι άνθρωποι είναι ανίκανοι να λειτουργήσουν την ομοσπονδία σωστά, αν και η κατάσταση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στα αποτελέσματα πολιτικών αποφάσεων, επειδή η Βοσνία είναι μια εθνικά διαιρεμένη χώρα, με ένα δυσλειτουργικό σύστημα, που έχει αντίκτυπο και στο ποδόσφαιρο.

Το να αφαιρείς το δικαίωμα από αυτούς τους ποδοσφαιριστές να βρεθούν σε μια μεγάλη διοργάνωση, είναι σαν να στέλνεις κόσμο στη φυλακή. Το μόνο που ελπίζουμε είναι η FIFA και η UEFA να δείξουν κατανόηση για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και να βρεθεί ένα νέο μοντέλο γιατί, δυστυχώς, δεν βρίσκω άλλο τρόπο».

Η FIFA αναμένεται να δημιουργήσει μια επιτροπή «έκτακτης ανάγκης» για να βοηθήσει έτσι ώστε η ομοσπονδία να πάρει τη μορφή που εκείνη θέλει. Το έχει κάνει ξανακάνει με το Ελ Σαλβαδόρ, τη Σενεγάλη και τη Σαμόα στο παρελθόν και αναμένεται να λειτουργήσει για 12 μήνες.


Να υπενθυμίσουμε ότι και στην κυβέρνηση της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης ισχύει το καθεστώς της τριμελούς εναλλασσόμενης προεδρίας τα τελευταία 15 χρόνια και από τότε που τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα. Η τιμωρία έχει να κάνει με την αδυναμία της βοσνιακής ομοσπονδίας να εναρμονιστεί στο καταστατικό της FIFA και της UEFA και όχι με κατάργηση του αυτοδιοίκητου στο ποδόσφαιρο. 

http://www.enet.gr