Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Στη συγχώνευση εκατοντάδων δημοσίων φορέων προχωρεί η κυβέρνηση

Νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση δεκάδων δημοσίων οργανισμών, τη συγχώνευση εκατοντάδων φορέων, αλλά και το κλείσιμο πλήθους δημοσίων επιχειρήσεων θα καταθέσει στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.

Μετά από νέες «παραινέσεις» της τρόικας, η οποία ζήτησε κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να σταματήσουν οι επικαλύψεις, η κυβέρνηση συντάσσει κατάλογο με δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις που βαίνουν προς κατάργηση και συγχώνευση.

Αναλυτικά, από τα τέλη Νοεμβρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, το γραφείο του υπουργού Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, δρομολόγησαν τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Φορέων του Δημοσίου.


Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζονται με ιδιώτες, ενώ ζήτησαν και έλαβαν από τα υπόλοιπα υπουργεία στοιχεία για τις διευθύνσεις και τους εποπτευόμενους φορείς (η καταγραφή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί).


Κατά το τρέχον διάστημα αποκρυσταλλώνεται η αναδιοργάνωση των υπουργείων και των υπηρεσιών τους στην κατεύθυνση της μείωσης του συνολικού αριθμού των υφισταμένων υπηρεσιών, σχεδιάζονται οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και μελετάται η καλύτερη δυνατή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.


Ήδη, έχει συνταχθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος με τους προς συγχώνευση οργανισμούς, ο οποίος θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο στην Βουλή.


Ο δραστικός περιορισμός του αριθμού των δημοσίων φορέων, οργανισμών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου προχωρεί με κριτήριο τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, τις αρμοδιότητες τους, αλλά κυρίως με το εάν το αντικείμενό τους δικαιολογεί το κόστος λειτουργίας τους. Δεν λαμβάνεται υπόψη το εάν αυτοί οι φορείς είναι κερδοφόροι ή ζημιογόνοι ή εάν πρόκειται για ιδρύματα και οργανισμούς ιστορικής σημασίας και παράδοσης.


Είναι ενδεικτικό πως από την «εκκαθάριση» δεν έχει εξαιρεθεί κανένα υπουργείο. Μάλιστα, βάρος έχει δοθεί στην σύμπτυξη των λειτουργιών των υπουργείων Πολιτικής Προστασίας και Άμυνας, με τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού να υφίστανται μεγάλες αλλαγές. Αντίστοιχες προσαρμογές θα γίνουν στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ πλήθος συγχωνεύσεων αναμένεται στο υπουργείο Πολιτισμού.


Η κατάργηση των δημόσιων οργανισμών, φορέων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ουσιαστικά θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του αριθμού των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο, καθώς οι οργανικές θέσεις που καταργούνται παύουν να ισχύουν.


Η άποψη αυτή, την οποία έχει διατυπώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, βασίζεται στο άρθρο 103 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι κανένας δεν μπορεί να διοριστεί υπάλληλος σε οργανική θέση που δεν είναι νομοθετημένη. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να περιορίσει το μισθολογικό κόστος σε βάθος χρόνου, αλλά και τα λειτουργικά έξοδα που επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό.


Σημειώνεται πως ήδη από το Δεκέμβριο η κυβέρνηση έχει καταργήσει 79 υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα. Η εν λόγω παρέμβαση είχε ισχνό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς η εξοικονόμηση δεν ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ.

 
Newsroom ΔΟΛ