Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αγοραπωλησίας βρεφών

Στα χέρια της Ελληνικής και της Βουλγαρικής αστυνομίας βρίσκονται 12 μέλη του κυκλώματος αγοραπωλησίας βρεφών. Μετά από ταυτόχρονη επιχείρηση συνελήφθησαν 7 μέλη στην Ελλάδα και 5 στην Βουλγαρία. 
Την όλη επιχείρηση επιβλέπει και χρηματοδοτεί η Eurojust, που είναι ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η επιχείρηση έχει ως επίκεντρο την περιοχή της Λαμίας, η οποία για τις αρχές αποτελεί κομβικό σημείο στη λειτουργία του κυκλώματος.


Πληροφορίες λένε
πως έχουν συλληφθεί γιατροί, συμβολαιογράφοι και Ρομά από την Βουλγαρία, οι οποίοι πιθανότητα εμπλέκονται στο κύκλωμα.

Το κύκλωμα, που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Βουλγαρία, χρησιμοποιεί νεαρά κορίτσια από 15 έως 17 ετών, τα οποία κυοφορούν και γεννούν παιδιά κατά παραγγελία, τα οποία εν συνεχεία σαν να είναι προϊόντα προς πώληση, αλλάζουν χέρια με αντίτιμο, που ξεκινά από 14.000 και φτάνει μέχρι τις 18.000 ευρώ.


Η επιχείρηση των αρχών είχε ξεκινήσει πριν από περίπου 4 μήνες, όταν οι αστυνομικές αρχές των δύο χωρών ζήτησαν εγγράφως, από διάφορα νοσοκομεία, διαφόρων πόλεων της Ελλάδας, ενημέρωση για το αν τα έχουν επισκεφτεί κυοφορούσες Βουλγάρες, με συνοδεία μη συγγενικών τους προσώπων, μόνο και μόνο για να γεννήσουν και να φύγουν.


Η απάντηση που έλαβαν από τα νοσοκομεία ήταν κομβική στο να στηθεί η όλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Σε απόρρητο έγγραφο του Ελληνικού γραφείου της Eurojust προς τις Ελληνικές δικαστικές αρχές, αναφέρεται ότι κεντρικό ρόλο στην υπόθεση διαδραματίζει γυναίκα δικηγόρος Αθηνών, Βουλγαρικής καταγωγής, και εκεί μάλιστα υπογραμμίζεται με έμφαση ότι η δράση του κυκλώματος εντοπίζεται στη Λαμία και τη γύρω περιοχή, κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές.


Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία έγινε ειδική συνάντηση στην έδρα της Eurojust στη Χάγη με κεντρικό αντικείμενο το συντονισμό για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχαν Έλληνες και Βούλγαροι δικαστικοί και αστυνομικοί ενώ πριν από λίγες μέρες κλιμάκιο αστυνομικών από την Ασφάλεια Αττικής επισκέφθηκε τη Βουλγαρία, προσπαθώντας να φωτίσει αρκετές πλευρές από τη δράση του κυκλώματος.


Σύμφωνα με τα στοιχεία
τα οποία έχουν συγκεντρώσει οι διωκτικές αρχές οι μεσάζοντες του κυκλώματος στη Βουλγαρία προσεγγίζουν σε διάφορες επαρχίες και χωριά γυναίκες τις οποίες και πείθουν να μετακινηθούν για να γεννήσουν στην Ελλάδα και να πουλήσουν τα παιδιά τους. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία τις περισσότερες φορές τα παιδιά είναι αγνώστου πατρός και μάλιστα οι γυναίκες που στρατολογούνται από μέλη του κυκλώματος εισπράττουν τα χρήματα πριν μείνουν έγκυες. Τα ίδια τα στοιχεία σημειώνουν πως τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια καταβάλουν περίπου 20.000 ευρώ από τα οποία 2000 ευρώ φτάνουν στα χέρια των εξαθλιωμένων γυναικών. 

Πηγή : skai.gr