Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος: Όταν οι διαδηλωτές αψηφούν τα τανκς

Toυλάχιστον 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο. O αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Παραμένουν τα άρματα μάχης στις πόλεις, χωρίς να πτοούνται οι διαδηλωτές. Πολιορκία στο υπουργείο εσωτερικών. Πυρά της αστυνομίας στο πλήθος.Συνεχής ενημέρωση (Vids+Pics)
Η παραίτηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου,  μετά το χθεσινό διάγγελμα του προέδρου Μουμπάρακ, δεν ηρέμησε τους διαδηλωτές, οι οποίοι συνεχίζουν και σήμερα να συγκεντρώνονται σε κεντρικά σημεία του Καΐρου.
Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αν και σύμφωνα με το Reutes και το αλ τζαζίρα ο αριθμός των θυμάτων πλησιάζει τους 100.
Περίπου χίλιοι Αιγύπτιοι επιχείρησαν να μπουν το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών με την αστυνομία να ανοίγει πυρ για άλλη μια φορά.
Στον δρόμο παρά την απαγόρευση
 
Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το πρωϊ της Κυριακής επέβαλε η κυβέρνηση της Αιγύπτου σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.
Χιλιάδες αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις προειδοποιήσεις του στρατού ότι όποιος παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας θα βρίσκεται σε κίνδυνο.
Διαδηλωτές βρίσκονταν στο κεντρικό Κάιρο, όπου παραμένουν τα οχήματα του στρατού, αλλά και στην Αλεξάνδρεια.
"Δεν μοιάζει με απαγόρευση κυκλοφορίας, βλέπω χιλιάδες να διαδηλώνουν δίπλα μου", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας από την Αλεξάνδρεια στο Ρόιτερς.
Δεκάδες μαγαζιά λεηλατήθηκαν σε συνοικίες του Καΐρου, την ώρα που η αστυνομία ήταν απούσα, όπως μεταδίδει ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA) Ζάχι Χαουάς λεηλατήθηκε και το Αιγυπτιακό Μουσείο με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο μούμιες.
Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία πυρπόλησαν νωρίτερα διαδηλωτές.
"Αιγύπτιοι πολίτες προσπάθησαν να τους αποτρέψουν με τη συνδρομή της τουριστικής αστυνομίας, όμως κάποιοι κατάφεραν να μπουν από πάνω και κατέστρεψαν δύο μούμιες", δήλωσε ο Χαουάς.
Τα άρματα μάχης παραμένουν στους δρόμους, την ώρα που το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος συνεχίζει να φλέγεται.
Πολλοί πολίτες βρίσκονται γύρω ή και ακόμα πάνω στα αιγυπτιακά τανκς επιφυλάσσοντας θερμή υποδοχή στους στρατιώτες καθώς πιστεύουν ότι με τη δική τους βοήθεια θα μπορέσουν να ανατρέψουν το σημερινό καθεστώς.
 
Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κεντρικοί δρόμοι και η πλατεία Ταχρίρ. Σε άλλους κεντρικούς δρόμους παραμένουν τα καμμένα αυτοκίνητα είτε της αστυνομίας, είτε ιδιωτικά και γενικότερα η κίνηση στις υπόλοιπες οδικές αρτηρίες της πόλης διεξάγεται με κανονικούς ρυθμούς.
Ο στρατός έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας όπως το κτίριο της αιγυπτιακής τηλεόρασης, το υπουργείο Εξωτερικών, το πρωθυπουργικό γραφείο, το κοινοβούλιο και μεγάλες πρεσβείες.
Εκκλήσεις για παραίτηση
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, κάλεσε τον πρόεδρο Μουμπάρακ να παραιτηθεί, ώστε να εκτονωθεί η κρίση.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το μεγαλύτερο κίνημα αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, ζήτησε σήμερα σε ανακοίνωσή της την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, την πέμπτη ημέρα των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Η οργάνωση επανέλαβε την υποστήριξή της "σε μία ειρηνική εξέγερση" και ζήτησε το διορισμό "μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (το κυβερνών κόμμα) που θα διοργανώσει έντιμες εκλογές και (θα προχωρήσει σε) ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας".
Κλειστό το Χρηματιστήριο
Κλειστό θα παραμείνει το χρηματιστήριο του Καΐρου την Κυριακή, αλλά και οι τράπεζες, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης το χρηματιστήριο έκλεισε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το χρηματιστήριο του Καΐρου έκλεισε την Πέμπτη με πτώση μεγαλύτερη του 10%, έπειτα από μία πτώση 6% την Τετάρτη. Κανονικά το χρηματιστήριο είναι κλειστό την Παρασκευή και το Σάββατο και ξανανοίγει την Κυριακή.
Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών.  Τριάντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων και των ιδιαίτερα βίαιων συγκρούσεων που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο, όπως δήλωσαν επίσημες πηγές από το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας.
 
Χθες Παρασκευή 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κάιρο, ένας στη Γκίζα κοντά στην πρωτεύουσα, 3 στο λιμάνι Σάιντ, 8 στην Αλεξάνδρεια, 12 στο Σουέζ και 2 στη Μανσούρα.
Εξάλλου 1.900 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες, ανάμεσά τους περίπου 500 αστυνομικοί, σύμφωνα με το υπουργείο. Ο απολογισμός των τραυματιών από την Τρίτη ανέρχεται σε 2.500, από τους οποίους 1.000 είναι αστυνομικοί, είχαν δηλώσει νωρίτερα ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφάλειας.
Τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, που βασίζεται τις αναφορές από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες.
 
Περίπου 68 θάνατοι έχουν αναφέρθηκαν στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων. Νωρίτερα, πηγές των δυνάμεων ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι τουλάχιστον 6 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός, είχαν χάσει τη ζωή τους.
Σήμερα ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε όλη την Αίγυπτο, χωρίς όμως να μπορούν να διευκρινίσουν πόσοι από αυτούς είναι διαδηλωτές και πόσοι αστυνομικοί.
Από τη μεριά του το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με απολογισμό των ανταποκριτών του.


news247.gr