Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πούντο, πούντο το ...Πόρισμα

Σε μια προσπάθεια να ζωντανέψει το έργο «κάθαρση», το οποίο δεν φαίνεται να έχει πλέον πολλούς θεατές, λίγο πριν κατατεθεί το Πόρισμα για την Siemens:
1. Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε την επιστολή της προς την γερμανική εταιρία με την οποία προαναγγέλλει αγωγές και επιβολή προστίμων για να καλυφθεί η ζημιά που υπέστη το ελληνικό κράτος, αλλά και την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την τιμωρία των ενόχων πολιτικών.
2. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε από το βήμα της Βουλής τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει άμεσα για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τον έλεγχο των πολιτικών προσώπων. Χθες στην Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης για τα εθνικά θέματα προέκυψε συζήτηση (μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων) στο θέμα του διαχρονικού ελέγχου του Πόθεν Εσχες των πολιτικών.
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε και πάλι στον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών που θα κατατεθεί. Πρωτίστως τόνισε την «αταλάντευτη πρόθεση της κυβέρνησης» να πέσει άπλετο φώς στην...
 υπόθεση των σκανδάλων και συγχρόνως να αποκατασταθεί το κύρος των δημοκρατικών θεσμών.
Χθες όμως ο Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης με επιστολή του προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Siemens Παναγιώτη Ξυνή, προανήγγελε  αγωγές κατά της Siemens από την Κυβέρνηση και τους Δημόσιους Οργανισμούς που ζημιώθηκαν, ενώ παράλληλα ζητά από τη Siemens να διευκολύνει την ελληνική πολιτεία στην απόδοση ευθυνών κατά προσώπων που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο. Αναφέρει μεταξύ αλλων:
1. «Η ελληνική δημοκρατία θα αναζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανόρθωση της δικής της άμεσης ζημίας από τις φαύλες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από την εταιρία σας. Το ίδιο προφανώς αναμένεται να πράξουν και οι διοικήσεις των ζημιωθέντων εταιριών όπως επιβάλλει ο νόμος» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Παμπούκης
2. «Ασφαλώς η εκκαθάριση της υπόθεσης προϋποθέτει τη διερεύνηση, εάν συντρέχουν περιστάσεις επιβολής προστίμων ιδίως για παράβαση του καθήκοντος διαφάνειας και τηρήσεως του υγιούς ανταγωνισμού όπως εξάλλου συνέβη και σε άλλες χώρες “εμπλοκής”, κατά τη δίκαιη και αμερόληπτη κρίση αποκλειστικά των αρμόδιων πολιτειακών οργάνων»
3. «Φυσικά θα ήμουν ευτυχής αν θα μπορούσατε, να βοηθήσετε εποικοδομητικά και στην αποκάλυψη της αλήθειας κάτι που θα μας παράσχει τη δυνατότητα επιβολής δίκαιης τιμωρίας. Η ελληνική νομοθεσία παρέχει πλέον τα εχέγγυα να γίνει αυτό κατά τον καλύτερο τρόπο».
4. «Για τις ήδη επίδικες ερευνώμενες υποθέσεις δωροδοκίας που έχουν ομολογηθεί και προκύπτουν από έγγραφα και μαρτυρίες θα συνεχιστεί η προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας από τα διατεταγμένα πολιτειακά όργανα εντός της Βουλής ή και από τη Δικαιοσύνη».

Πηγή : sibilla