Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

To μεγάλο φαγοπότι των Μεσογειακών Aγώνων


Μπορεί τον Οκτώβριο του 2007 να πανηγύριζαν στη Θεσσαλία για την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, αλλά κανείς δεν γνώριζε την πραγματικότητα. Τότε δεν είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και πάλι όσα υποσχεθήκαμε στον Αλγερινό πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (Δ.Ε.Μ.Α.) Αμάρ Αντάντι και στα υπόλοιπα μέλη της, προκαλούν το δημόσιο αίσθημα....

Το gazzetta παρουσιάζει αποκλειστικά τι είχαμε υποσχεθεί για μια υποβαθμισμένη διοργάνωση χωρίς αντίκτυπο στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα, προτείνοντας έναν σπάταλο προϋπολογισμό που άγγιζε τα 360 εκατομμύρια ευρώ, με τη δικαιολογία τότε ότι έτσι θα αναμορφώναμε τους Αγώνες και η χλιδή αυτή θα έπειθε τους κορυφαίους αθλητές να πάρουν μέρος, καθώς μέχρι τώρα αυτό δεν συμβαίνει...
Υποσχεθήκαμε λοιπόν την κάλυψη των ταξιδιωτικών εξόδων του ΣΥΝΟΛΟΥ των αθλητών, των συνοδών και των επισήμων που απαρτίζουν τις αποστολές των χωρών. Δηλαδή θα τους πληρώναμε τα εισιτήρια, τη διαμονή και τα υπόλοιπα έξοδα που θα είχαν ερχόμενοι στην Ελλάδα για τους Αγώνες, κάτι που είναι πρωτοφανές σε τέτοια έκταση στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Εάν υπολογίσουμε ότι περιμέναμε περισσότερους από 6.000 αθλητές -χωρίς να υπολογίσουμε τους συνοδούς- μπορείτε να υπολογίσετε για πόσα πεταμένα χρήματα μιλάμε! Αυτή η προσφορά έγινε με το πρόσχημα να πείσουμε τους καλύτερους αθλητές να έρθουν στην Ελλάδα και να πάρουν μέρος στους Αγώνες...
Κι επειδή τα χρήματα φαίνεται ότι για τους παράγοντες της «Μεσογειακής Οικογένειας» δεν είναι ποτέ αρκετά, προσθέσαμε και άλλα... κερασάκια στην τούρτα για να τους πείσουμε για τους Μεσογειακούς!
Όσοι αθλητές κατακτούσαν μετάλλια, θα ανακηρύσσονταν επίτιμοι του Βόλου και της Λάρισας, ενώ οι χρυσοί Μεσογειονίκες θα ήταν ακόμα πιο τυχεροί! Τα ονόματά τους θα κοσμούσαν τους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας και του Βόλου... Και αν ήταν Έλληνες, έχει καλώς. Εάν ήταν ο Τυνήσιος Χαλίλ Μαϊούα που πήρε δύο χρυσά στην Πεσκάρα το 2009 στην άρση βαρών, τι θα γινόταν;
 Κι επειδή τα χρήματα μας περίσσευαν εκείνη την εποχή, είπαμε να βοηθήσουμε και τη νεολαία των μεσογειακών χωρών. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα Υοuth Camp με καλεσμένους, νέους από όλη τη Μεσόγειο, για να κάνουν τις διακοπές τους δωρεάν. Όλα τα έξοδα φυσικά θα ήταν καλυμμένα από την Ελλάδα, προκειμένου οι νέοι αυτοί (που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν τα παιδιά, συγγενείς και φίλοι των μελών της Δ.Ε.Μ.Α.) να συζητήσουν όλα τα θέματα της Μεσογείου Θάλασσας, παρέα με τη θάλασσα, τον ήλιο και τις... παρέες τους!

 Απίστευτη σπατάλη για τους παράγοντες
Όλα τα προηγούμενα ήταν για τους αθλητές και τους συνοδούς, έξοδα που εν μέρει δικαιολογούνται καθώς οι αθλητές είναι το ζωντανό κύτταρο του αθλητισμού. Το μεγάλο φαγοπότι προοριζόταν για τα μέλη της Δ.Ε.Μ.Α. και τις παρεούλες τους, που θα περνούσαν ζωή και κότα κατακαλόκαιρο στον παραθαλάσσιο Βόλο!
Κρατήστε την αναπνοή σας! Δεσμευτήκαμε ότι θα αναλάβουμε κατά τη διάρκεια των Αγώνων όλα τα έξοδα διαμονής των τιμώμενων μελών της Δ.Ε.Μ.Α. με έναν προσκεκλημένο και των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής των χωρών-μελών της Δ.Ε.Μ.Α. με έναν προσκεκλημένο, καθώς και τα έξοδα διαμονής ενός προσκεκλημένου για κάθε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δ.Ε.Μ.Α. (14 άτομα) και για κάθε πρόεδρο των επιτροπών της Δ.Ε.Μ.Α. (7 επιτροπές)!
Όλοι αυτοί, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, από τη στιγμή που μετέχουν 24 χώρες στους Μεσογειακούς, θα ήταν περισσότερα από 80 άτομα που θα καταλάβαιναν τι σημαίνει ελληνικό καλοκαίρι. Σε αυτούς ακόμα θα προσθέσουμε τους προέδρους των μεσογειακών Ενώσεων/Συνομοσποδιών προσκεκλημένων από τη Δ.Ε.Μ.Α. (15 συνολικά) αλλά και ακόμα πενήντα δύο προσκεκλημένων της Δ.Ε.Μ.Α.!
Φυσικά όλους αυτούς δεν θα μπορούσαμε να τους αφήσουμε παρατημένους στην τύχη τους. Πού να τρέχουν τώρα καλοκαιριάτικα και να ψάχνουν τις παραλίες στον Αγιόκαμπο και στον Μυλοπόταμο... Έτσι, κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα δίναμε ένα αυτοκίνητο με οδηγό στη διάθεση: κάθε μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δ.Ε.Μ.Α., κάθε τιμώμενου μέλους της Δ.Ε.Μ.Α., κάθε μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής των χωρών-μελών της Δ.Ε.Μ.Α., του προέδρου και κάθε μέλους των επιτροπών της Δ.Ε.Μ.Α., του προέδρου και του γενικού γραμματέα κάθε Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής-μέλους της Δ.Ε.Μ.Α. και κάθε προέδρου των Διεθνών Ομοσπονδιών, των οποίων το άθλημα είναι εγγεγραμμένο στο πρόγραμμα των Μεσογειακών Αγώνων.
Για να συγκρίνετε, στους μεγάλους αγώνες όπως οι Ολυμπιακοί και τα παγκόσμια πρωταθλήματα, προβλέπεται κάτι αντίστοιχο αλλά επ' ουδενί σε τέτοιο βαθμό όπως κάναμε εμείς, δίνοντας αυτοκίνητα σε κάθε παρατρεχάμενο της Δ.Ε.Μ.Α. επειδή δήθεν ήταν τιμώμενα πρόσωπα!
Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της σπατάλης, ο στόλος των αυτοκινήτων που θα ενοικιάζονταν θα έφταναν τα 250, μαζί με τους οδηγούς τους φυσικά, ενώ ακριβώς ίδιος ήταν ο αριθμός των λεοφωρείων που χρειάζονταν και είναι πραγματικά απαραίτητος για τις μετακινήσεις αθλητών, προπονητών, διαιτητών και συνοδών!
 Και... εξοχικά στα μέλη της Δ.Ε.Μ.Α.
Όλα αυτά φυσικά ήταν υπερβολικά πολλά για να περάσουν ένα υπέροχο καλοκαίρι στην Ελλάδα το 2013. Αλλά ως γενναιόδωρος λαός που είμαστε, δεν μείναμε μόνο σε αυτά, αλλά προσθέσαμε και το κερασάκι στην τούρτα, για να τους μείνει πραγματικά αξέχαστη η Ελλάδα!
Προσφέραμε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στη Δ.Ε.Μ.Α. οκτώ κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, για να ζήσουν καλά και εμείς καλύτερα! Ως δικαιολογία για τα... εξοχικά ήταν να τα χρησιμοποιήσουν οι φίλοι μας για την προώθηση και αναβάθμιση των Αγώνων, καθώς και για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και οργάνωσης αθλητικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή. Δηλαδή να φωνάξουν τους φίλους τους και να τους φιλοξενήσουν, ώστε να έχουν άμεση άποψη για τις ομορφιές της Θεσσαλίας.
Και για να μη νομίζετε ότι μας έπιασαν κορόιδα, τους βάλαμε και προϋποθέσεις. Δηλαδή τρία από αυτά τα... εξοχικά, μετά τη λήξη των Αγώνων, να πάνε στους καλύτερους αθλητές της διοργάνωσης.
Όλα αυτά είναι πραγματικά και δεν υπήρχαν μόνο στον φάκελο διεκδίκησης της διοργάνωσης, αλλά και στον αρχικό σχεδιασμό μέχρι το 2009. Φυσικά, στην πορεία κάπως ξυπνήσαμε και κόψαμε τα παράλογα έξοδα, περιορίζοντας τον προϋπολογισμό στο ένα τρίτο. Ωστόσο, αποδεικνύουν περίτρανα πώς αυτή η χώρα έφτασε στη χρεοκοπία...

gazzetta .gr