Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Το ρολόι της ζωής

Μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη έκαναν Βρετανοί επιστήμονες οι οποίοι εντόπισαν τον μηχανισμό λειτουργίας του βιολογικού ρολογιού όλων των μορφών ζωής στον πλανήτη.
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός, που είναι κοινός για όλα τα έμβια όντα, ελέγχει τις εναλλαγές της καθημερινής και εποχικής δραστηριότητας, από τους κύκλους του ύπνου μέχρι τις μεταναστεύσεις των ζώων και το άνοιγμα των λουλουδιών.
Η προέλευσή του χάνεται δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στο παρελθόν.
Η σημασία της ανακάλυψης
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μεταβολικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, υπό τον Ακίλες Ρέντι, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό "Nature", για πρώτη φορά εντόπισαν την ύπαρξη 24ωρων ρυθμών στα ανθρώπινα ερυθροκύτταρα.
Έως τώρα, οι επιστήμονες είχαν συνδέσει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς με το DNA και τη δραστηριότητα των γονιδίων, όμως -αντίθετα με τα περισσότερα άλλα κύτταρα του σώματός μας- τα ερυθροκύτταρα του αίματος δεν έχουν DNA.
Σε μια δεύτερη σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Εδιμβούργου (Σχολή Βιολογικών Επιστημών) και Κέμπριτζ, καθώς και του Ωκεανολογικού Παρατηρητηρίου της Γαλλίας, υπό τον Άντριου Μίλαρ, διαπίστωσαν ένα ανάλογο 24ωρο κύκλο-ρολόι στα μονοκύτταρα θαλάσσια φύκη (άλγες).
Αυτό αποδεικνύει ότι ακόμα και οι πιο πρωτόγονες μορφές ζωής είχαν αναπτύξει ένα ανάλογο μηχανισμό.
Η ανακάλυψη μπορεί να ρίξει φως σε διάφορα προβλήματα υγείας ελαφρά ή πιο σοβαρά (διαβήτης, κατάθλιψη, ακόμα και καρκίνος), κυρίως εξαιτίας μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με τη δυσλειτουργία του βιολογικού "ρολογιού" των ανθρώπων, για παράδειγμα στην περίπτωση πιλότων, επιβατών με "τζετ λαγκ" ή εργατών σε νυχτερινές βάρδιες.

news247.gr