Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σε επιφυλακή για τα τεκταινόμενα στη Β. Αφρική


Έκκληση προς τους φορείς και ενώσεις μεταναστών να αποτρέψουν τα μέλη τους από εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις... αυτή την περίοδο που υπάρχει ένταση στις χώρες της βόρειας Αφρικής απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής σε ευρεία σύσκεψη που διεξήχθη για το θέμα.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, ο κ. Παπουτσής είπε ότι θα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα από την αστυνομία και την ελληνική ακτοφυλακή για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων καθώς υπάρχει κίνδυνος να ενταθούν οι μεταναστευτικές ροές εξαιτίας των ταραχών στην βόρεια Αφρική.

Ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος ανησυχίας, αλλά χρειάζεται προετοιμασία και ετοιμότητα».

Γι' αυτό το λόγο, τόνισε ο υπουργός, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε στεριά και θάλασσα από αστυνομία και λιμενικό και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι έλεγχοι ταυτοπροσωπίας που θα γίνονται σε όλους τους επιβάτες των πλοίων.

Τόνισε, ωστόσο, ότι αν υπάρξει πιθανή ροή μεταναστών στη χώρα, θα είναι υπό καθεστώς διεθνούς προσωρινής προστασίας
όπως προβλέπει ο νόμος.

Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι εκτός από το πρόβλημα του μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η ΕΕ αμφισβητεί έντονα και το αν μπορούμε να εγγυηθούμε τη Συνθήκη Σένγκεν, δηλαδή τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

Κάποιοι, μάλιστα, εντός της χώρας, πρόσθεσε ο υπουργός, κινητοποιούν μετανάστες νόμιμους ή παράνομους σε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τέτοιες ενέργειες, που θα μπορούσαν κάλλιστα να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε και στις 17 επιτροπές εξέτασης αιτήσεων για πολιτικό άσυλο που ξεκινούν τη Δευτέρα σε δεύτερο βαθμό τη λειτουργία τους, λέγοντας ότι υπάρχει πολιτική βούληση για αξιολόγηση αν και οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές. Ηδη εκκρεμούν 46.000.

Πηγή: Skai