Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Φλέγονται τα Τίρανα

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στα Τίρανα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Στις διαδηλώσεις, έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, έπαιρναν μέρος οπαδοί της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για διαφθορά, και πρόωρες εκλογές.

Στις ταραχές τραυματίστηκαν 22 πολίτες και τουλάχιστον 17 μέλη των δυνάμεων ασφάλειας.

Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πετούσαν πέτρες και ομπρέλες στην αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις στις διαδηλώσεις πήραν μέρος 20.000 άτομα.

Η αλβανική αντιπολίτευση αντέδρασε στη δημοσιοποίηση βίντεο, το οποίο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο, καθώς σε αυτό «πρωταγωνιστούσε» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία. Ύστερα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ο Μέτα παραιτήθηκε.

Ωστόσο αυτό δεν αποκατέστησε την ηρεμία καθώς η αντιπολίτευση δεν δέχτηκε ποτέ και το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, το 2009, στις οποίες πιστεύει ότι έγινε νοθεία, υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα.

Ο Σαλί Μπερίσα είχε κερδίσει τις εκλογές με μικρή διαφορά. 

Δείτε στο βίντεο τα γεγονότα απο την αλβανία:



tanea.gr