Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ευθύνες στο Ισραήλ για το αιματηρό ρεσάλτο

Το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο και οι ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας αδιακρίτως εναντίον αμάχων... Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση που συνέταξε επιτροπή της Τουρκίας για την επίθεση εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας στις 31 Μαΐου 2010.

Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην περίληψη της έκθεσης, η οποία συντάχθηκε σε απάντηση της αντίστοιχης ισραηλινής έκθεσης, αναφέρεται πως οι ισραηλινοί στρατιώτες παραβίασαν το δικαίωμα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα και το Εγχειρίδιο του Σαν Ρέμο περί προστασίας πλοίων ανθρωπιστικών αποστολών και απαγόρευσης αποκλεισμών εδαφών.


Η τουρκική Εθνική Επιτροπή Έρευνας, που συγκροτήθηκε για να εξετάσει το συμβάν απέστειλε τον Σεπτέμβριο την εμπιστευτική του έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Χθες, η ισραηλινή επιτροπή έρευνας έδωσε στη δημοσιότητα τη δική της έκθεση για τα γεγονότα. Στα συμπεράσματα αναφέρεται πως η ισραηλινή επιχείρηση έγινε εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου και του δικαιώματος αυτοάμυνας. Έντονη ήταν η αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε «άνευ αξίας και αναξιόπιστη» την ισραηλινή έκθεση.


Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη νηοπομπή, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9-10 ακτιβιστές και τραυματίσθηκαν 60 άτομα, καθώς και έξι Ισραηλινοί στρατιώτες μεταξύ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει μέχρι αυτή την ώρα αδιευκρίνιστος, καθώς στον τελικό απολογισμό υπάρχουν ακόμη έξι αγνοούμενοι.

newsbeast.gr