Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

«Σκοντάφτει» η συγχώνευση Aegean - Olympic Air

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα εγκρίνει τη συνένωση των δύο μεγάλων αεροπορικών εταιρειών της χώρας μας ...διατυπώνουν αξιωματούχοι των Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες.
Το πρακτορείο Reuters επικαλείται τρεις πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Aegean και η Olympic Air (OA) έχουν προτείνει ανισταθμιστικά μέτρα στην Κομισιόν προκειμένου η τελευταία να εγκρίνει τη συγχώνευση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί.
Η Ευρ. Επιτροπή έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί, δια του αρμόδιου επιτρόπου Χοακείν Αλμούνια, ότι η έγκριση της συγχώνευση μπορεί να προσκρούσει στο κοινοτικό δίκαιο περί προστασίας του ανταγωνισμού. Μια τυχόν συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιρειών θα δημιουργήσει έναν αερομεταφορέα που θα ελέγχει σχεδόν το 100% της κίνησης εσωτερικού στη χώρα μας.
Φαίνεται πως η Aegean - OAπρότειναν να αφήσουν κάποιες χρονοθυρίδες προσαπογείωσης (slots) από ορισμένα αεροδρόμια ως αντάλλαγμα για την έγκριση της συγχώνευσης, ωστόσο η Κομισιόν δεν δείχνει να εμφανίζεται ικανοποιημένη και στις 26 Ιανουαρίου, την ερχόμενη εβδομάδα δηλαδή, αναμένεται να ανακοινώσει πως δεν θα... ευλογήσει το γάμο μεταξύ των δύο εταιρειών.
Οπως όλα δείχνουν, η Κομισιόν αναμένεται να βασιστεί στην αρνητική απόφαση που είχε εκδώσει προ ετών όταν η ιρλανδική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair είχε επιδιώξει τη συγχώνευσή της με την -επίσης ιρλανδική- Aer Lingus. 

enet.gr