Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

«Ημέρα εξέγερσης» στην Αίγυπτο,στο δρόμο που χάραξε η Τυνισία

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης στην Αίγυπτο, έπειτα από πρωτοβουλία των επικριτών της διακυβέρνησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Οι διαδηλωτές συγκρούονται με τους χιλιάδες αστυνομικούς που έχουν κατακλύσει το κέντρο του Καΐρου, σύμφωνα με το Associated Press...

16:35: Με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση προσπάθησε η αιγυπτιακή αστυνομία να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Οι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν διαδηλωτές με τα γκλομπ τους σε δύο σημεία της πρωτεύουσας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.


Στις διαδηλώσεις στο Κάιρο, που ξεκίνησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο και εξαπλώθηκαν στη συνοικία Μοχαντεσίν, στα δυτικά της πρωτεύουσας, συμμετέχουν περίπου 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας.


Διαδηλώσεις έχουν επίσης οργανωθεί στην Αλεξάνδρεια, το Ασουάν και το Ασιούτ στη νότια Αίγυπτο, σε πολλές πόλεις στο δέλτα του Νείλου, στην Ισμαϊλίγια και στο βόρειο Σινά.
16:00:  Χιλιάδες οι διαδηλωτές στους δρόμους του Καΐρου αντιμετωπίζουν τους επίσης χιλιάδες αστυνομικούς.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Κάιρο όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης, ανταποκρινόμενοι σε έκκληση της αντιπολίτευσης. «Η Τυνησία είναι η λύση», «Κάτω ο Μουμπάρακ», «Μετά τον Μπεν Άλι, ποιος έχει σειρά;», φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Η σημερινή "ημέρα εξέγερσης" όπως την αποκαλούν ακτιβιστές στο Διαδίκτυο, οι οποίοι έχουν γίνει από τους πιο ένθερμους επικριτές της διακυβέρνησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, συμπίπτει με την "ημέρα της αστυνομίας", εθνική αργία προς τιμήν των αιγυπτιακών δυνάμεων της τάξης.


Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να σταματήσουν τις συλλήψεις και τον εκφοβισμό οπαδών της αντιπολίτευσης.
08:02: Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οργανώνουν μέσω του Facebook μία από τις μεγαλύτερες και σπάνιες για την Αίγυπτο διαδηλώσεις, εμπνευσμένοι από τη λαϊκή εξέγερση της Τυνησίας. Πολύ αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας με χιλιάδες αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Καΐρου.
Οι οργανωτές καλούν τη σημερινή ημέρα "ημέρα εξέγερσης ενάντια στα βασανιστήρια, τη φτώχεια, τη διαφθορά και την ανεργία" και ζητούν από τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά. Περίπου 90.000 άτομα έχουν δηλώσει στο Facebook έτοιμα να διαδηλώσουν.

Ωστόσο η κυβέρνηση απειλεί με συλλήψεις και καλεί τους υποστηριχτές της σε αντιδιαδήλωση. Περίπου 20.000 με 30.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και κυρίως στη συνοικία όπου βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι δήλωσε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα αλ-Αχράμ ότι οι οργανωτές των διαδηλώσεων αυτών είναι "ασυνείδητοι. Οι δυνάμεις της τάξης είναι ικανές ν' αντιμετωπίσουν κάθε απειλή κατά της ασφάλειας του πληθυσμού", τόνισε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η αστυνομία θ' αντιμετωπίσει σοβαρά κάθε παραβίαση του νόμου.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στην Αίγυπτο αν δεν έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως άδεια και σύμφωνα με την αντιπολίτευση δεν έχει δοθεί άδεια για τις σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Κάιρο αλλά και σε 16 ακόμα πόλεις, συνεπώς είναι πιθανό η αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις.
"Η σημερινή διαδήλωση είναι η αρχή του τέλους. Το τέλος της παθητικής σιωπής και της υποταγής σε όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας. Είναι η αρχή μιας νέας σελίδας στην ιστορία της Αιγύπτου" δήλωσε ένας από τους οργανωτές, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο όπως μεταδίδει το BBC.
Το Σαββατοκύριακο ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης είχε καλέσει τους Αιγύπτιους να αντιδράσουν όπως έγινε στην Τυνησία. Όμως η Ισλαμική Αδελφότητα που είναι και η βασικότερη αντιπολιτευτική δύναμη στην Αίγυπτο κρατά ακόμη χαμηλούς τόνους στην όλη υπόθεση. 

enet.gr