Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Τις τελευταίες μέρες, ξεβράζονται νεκρά ψάρια από τον Ευρώτα, εξαιτίας της ρύπανσης των νερών του ποταμού...

Αυτό επισημαίνεται σε ψήφισμα διαμαρτυρίας εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, από τα παρόχθια χωριά του δήμου Ευρώτα, στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας... Στο ψήφισμα καταγγέλλουν ότι ο ποταμός Ευρώτας, το δέλτα του οποίου "αποτελεί έναν από τους τελευταίους σημαντικούς υγροβιότοπους στη νότια Ελλάδα, που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Νatura", ενώ από τα νερά του υδρεύονται οικισμοί και αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης στη Λακωνία "έχει εγκαταλειφθεί και κινδυνεύει από την αδιαφορία των αρχών και τα οικονομικά συμφέροντα".

"Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες, για άλλη μία φορά, του βιασμού του οικοσυστήματος του Ευρώτα. Εκατοντάδες ψάρια που ασφυκτιούσαν στα μολυσμένα -από τα λύματα ελαιοτριβείων και άλλων ρυπογόνων μονάδων, νερά του ποταμού έβγαιναν από το νερό προσπαθώντας να επιβιώσουν'' αναφέρεται στο ψήφισμα και ζητούν άμεσα την ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών, για να εντοπίσουν τις ρυπογόνες μονάδες και να λάβουν τα μέτρα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του ποταμού.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τον ιστορικό ποταμό υπογραμμίζοντας ότι ''δεν θα επιτρέψουμε για άλλη μια φορά να αποτελέσει το ποτάμι πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων και δοσοληψιών και να μετατραπεί σε αποδέκτη ρυπογόνων ουσιών''.

newsit.gr