Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ρώσος ισλαμιστής πιθανώς πίσω από την επίθεση στη Μόσχα

Οι αστυνομικές αρχές υποπτεύονται ότι ένας Ρώσος, μέλος ισλαμιστικής οργάνωσης στο Βόρειο Καύκασο, ευθύνεται για την επίθεση με 35 νεκρούς την Δευτέρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant.

Οι ερευνητές φέρονται να εκτιμούν πως ο άντρας αυτός, που ονομάζεται Ραζντομπούντκο, μέλος της ισλαμιστικής οργάνωσης Νογκάι Τζαμαάτ στην περιοχή της Σταυρούπολης, μπορεί να είναι ο υποκινητής ή ακόμα και ο δράστης της επίθεσης στο Ντομοντέντοβο.
Μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένα επίσημο στοιχείο της έρευνας.
Χθες, δημοσιεύματα ανέφεραν πως αρχικά είχε σχεδιαστεί τρομοκρατική επίθεση στην ρωσική πρωτεύουσα το βράδυ της πρωτοχρονιάς, αλλά εξαιτίας τυχαίας έκρηξης της βόμβας, η επίθεση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα.
Η εφημερίδα Moskovski Komsomolets αποκάλυψε πως ομάδα αποτελούμενη από τρεις γυναίκες και έναν άνδρα από τον ρωσικό Καύκασο ετοίμαζαν από τον Νοέμβριο μία επίθεση στην Πλατεία Μανέζ, απέναντι από το Κρεμλίνο, τη νύχτα της πρωτοχρονιάς. Η εφημερίδα τονίζει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν λάβει τις πληροφορίες αυτές στα μέσα Δεκεμβρίου.
«Όμως, στις 31 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες πριν από την επίθεση, ένα SMS που ελήφθη στο κινητό τηλέφωνο της καμικάζι, που βρισκόταν ακόμη σε σπίτι στη συνοικία Κουζμίνκι, πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που φορούσε. Τότε, οι υπόλοιποι τρεις αποφάσισαν να αλλάξουν στόχο. Η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου άρχισε να σχεδιάζεται αμέσως μετά την αποτυχημένη έκρηξη», προστίθεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με πηγές της Kommersant, δύο γυναίκες έδρασαν δεχόμενες πίεση και «απειλές από κάποιον Ραζντομπούντκο, μέλος της ίδιας ομάδας». Τον άντρα αυτό, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, καταζητούν οι αρχές από τον Οκτώβριο, αλλά ακόμα διαφεύγει.
Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι μπορεί να σκοτώθηκε στην επίθεση, αφού στο σημείο της έκρηξης βρέθηκε το κεφάλι ενός άντρα, στοιχείο που ενισχύει την υπόθεση ότι στο αεροδρόμιο έδρασαν δύο καμικάζι, ένας άντρας και μια γυναίκα.
«Με δεδομένο ότι ο τρομοκράτης που σκοτώθηκε μοιάζει περισσότερο με Σλάβο και όχι με Καυκάσιο και πως η ισλαμιστική οργάνωση στην οποία ανήκε ο καταζητούμενος είχε ήδη προσπαθήσει να πραγματοποιήσει επίθεση στη Μόσχα, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν νέες έρευνες», υποστηρίζει η εφημερίδα τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν αναλύσεις DNA.
Μέχρι σήμερα αστυνομικές πηγές ανέφεραν στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων πως το κεφάλι που βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης είχε «αραβικά χαρακτηριστικά». 

NAFTEMPORIKI.GR